Αμήχανες συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων

Αίτια και αφορμές για ένα θέμα συζήτησης παντός καιρού!

Θα έχετε παρατηρήσει ασφαλώς πώς ο καιρός είναι ένα all time classic θέμα συζήτησης. Και δεν εννοούμε φυσικά ούτε το «μια φορά και ένα καιρό»  που λέγανε παλιά στην αρχή των παραμυθιών, ούτε «τον κακό του τον καιρό» που κάποιοι λένε υβριστικά.

Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν τη ζωή μας και είναι ένα θέμα ουσιαστικό που επείγει πληροφόρησης όταν πρέπει να ντυθούμε για την δουλειά ή για το θέατρο, όπως επίσης  για να οργώσουμε το χωράφι ή να απλώσουμε τα ρούχα, καθώς και για να πάμε για μπάνιο στη θάλασσα,  ή να αμολήσουμε αετό!

Αλλά, δεν εννοούμε αυτού του είδους τις συζητήσεις. Εννοούμε την χαλαρή κουβέντα που περιστρέφεται γύρω από τις κλιματολογικές συνθήκες της ημέρας, με σκοπό να καλυφθεί η ένδεια άλλων θεμάτων προς συζήτηση, ή με σκοπό να αποφευχθούν δυσαρέσκειες ή ακόμη και καυγάδες που θα μπορούσαν να προκληθούν από συζητήσεις με θέμα π.χ την πολιτική ή το ποδόσφαιρο. Σανίδα σωτηρίας λοιπόν η συζήτηση για τον καιρό που πάνω της έχουν πιαστεί άνθρωποι  :

– στις αμήχανες επαγγελματικές συναθροίσεις όπου σε μια προσπάθεια «όλοι το ίδιο είμαστε» συναγελάζονται μεταξύ τους από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο έως τον κατώτερο υπάλληλο με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

– στις αμήχανες κοινωνικές συναθροίσεις φίλων και συγγενών άμα και αγνώστων επί τη ευκαιρία ονομαστικών εορτών, γενεθλίων, κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ.  Για παράδειγμα, στο μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία» ο γλωσσολόγος καθηγητής Χίγκινς προετοιμάζει την αγράμματη ανθοπώλιδα για την πρώτη της κοσμική εμφάνιση στις ιπποδρομίες του Ασκοτ. Σίγουρος ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε συζήτηση περί καιρού της μαθαίνει την φράση που με τόσο κόπο καταφέρνει να προφέρει σε σωστά αγγλικά η Ελάϊζα Ντούλιτλ. «The rain in Spain stays mainly in the plain» 

΄Εχουμε όμως και άλλες περιπτώσεις όπου τα τερτίπια του καιρού μονοπωλούν τη συζήτηση :

-ανάμεσα σε πολλά μελλοντικά πεθερικά στην πρώτη τους συνάντηση,

-ανάμεσα σε πολλά πεθερικά σε κάθε τους συνάντηση

– ανάμεσα σε πολλά μελλοντικά ζευγάρια στην πρώτη τους συνάντηση

– ανάμεσα σε όλα τα ζευγάρια μετά την πάροδο πολλών ετών γνωριμίας

Έτσι, που πολύ σοφά το  θέτει και  ο Αττίκ στο τραγούδι του «Εχετε δίκιο, ας αλλάξουμ’ ομιλία, κι ας πούμε κάτι σχετικό με τον καιρό…»

 

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

Πρώτη δημοσίευση : www.peopleandideas.gr

 

 


Εκτύπωση   Email