Το υπέροχο Mini και ο δημιουργός του Άλεκ Ισηγόνης

Το υπέροχο Mini και ο δημιουργός του Άλεκ Ισηγόνης

Καινοτόμο. Μοναδικό. Κλασικό. Το Mini προκάλεσε αίσθηση με το σχεδιασμό του και το μικρό του μέγεθος στα τέλη της δεκαετίας του 1950, χάρη στον «εφευρέτη» του, τον Sir Alec Issigonis. Ωστόσο, η ιστορία του αποδεικνύει: ποτέ να μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας, ακόμη και αν η ζωή σας εμποδίζει.

Το Mini Cooper είναι ένα από τα πιο διάσημα αυτοκίνητα στον κόσμο. Ήταν ένα μικρό οικονομικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν από τον βρετανικό όμιλο αυτοκινήτων British Motor Corporation (BMC) και τις διαδόχους εταιρείες του, από το 1959 ως το 2000. Αρχικά το μοντέλο κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, το Morris Mini-Minor και το Austin Seven, που αργότερα μετονομάστηκε σε Austin Mini.

 

Σχεδιαστής αυτού του τόσο διάσημου αυτοκινήτου ήταν ο Σερ Άλεκ Ισηγόνης που είχε γεννηθεί στη Σμύρνη το 1906 και το 1922 με την καταστροφή κατέληξε στο Λονδίνο. Εκεί, αφού σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Battersea και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, άρχισε να εργάζεται σαν σχεδιαστής αυτοκινήτων το 1934 στην Humber, ώσπου το 1936 η Μorris Μotors Ltd τον προσέλαβε για τις ικανότητες του και την τεχνογνωσία του στον τομέα εξέλιξης των πλαισίων (σασί).

Ιδού λοιπόν μερικά εντυπωσιακά στοιχεία για την «κοινή» πορεία του Mini και του Alec Issigonis:  

 • Ο Άλεκ Ισηγόνης, σχεδιαστής του διασημότερου μικρού αυτοκινήτου δεν είχε δει αυτοκίνητο μέχρι την ηλικία των 12 ετών!!
 • Ο Ισηγόνης είναι ο δημιουργός και των τριών από τα πέντε βρετανικά αυτοκίνητα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία, του Μόρρις Μάινορ, του Ώστιν 1100 και του  Μίνι.
 • Από πολύ νέος ήθελε να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων και η ιστορία του είναι η απόδειξη πώς δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας!  
 • «Δεν εφηύρα εγώ το Μίνι, το σχεδίασα», είχε πει.
 • Το αρχικό σχέδιο έγινε με μολύβι σε χάρτινο τραπεζομάντηλο! 
 • Ο Άλεκ Ισηγόνης ήταν μεγάλος καπνιστής, ίσως έτσι εξηγούνται τα 3 μεγάλα τασάκια του αρχικού μοντέλου.
 • Επίσης φαίνεται να είχε προτίμηση στο Gin και στο Vermouth και λέγεται πώς οι πλαϊνές θήκες στις πόρτες του αυτοκινήτου είχαν το κατάλληλο μέγεθος για να χωράνε αυτά τα μπουκάλια...
 • 27 είναι το παγκόσμιο ρεκόρ ατόμων που χώρεσαν σε ένα Μίνι!
 • £182,000 είναι η υψηλότερη τιμή που πουλήθηκε ποτέ ένα Μίνι σε δημοπρασία, το 2018. Ήταν ιδιοκτησία του Paul McCartney, ήταν ένα από τα τέσσερα (ένα για κάθε Beatle) ειδικά κατασκευασμένα Morris Mini Cooper S DeVille και ήταν αυτό που εμφανιζόταν στην ταινία Μagical Mystery Tour του 1967.
 • Η Mary Quant σχεδιάστρια μόδας που επέβαλε την μίνι φούστα την δεκαετία του '60, την ονόμασε έτσι επειδή το Μίνι ήταν το αγαπημένο της αυτοκίνητο κι έλεγε "κανένα δεν είναι μακρύτερο απ'όσο χρειάζεται" (neither is any longer than necessary).
 • Το Mini Cooper κέρδισε το ράλλυ του Monte Carlo από το 1964 μέχρι και το 1967 αποστομώνοντας θριαμβευτικά όλους αυτούς που θεωρούσαν αδύνατον ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης να «παίξει στα ίσα» τα μέχρι τότε καθιερωμένα αγωνιστικά αμάξια. 
 • Το Μίνι έγινε το βρετανικό αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία και κατασκευαζόταν μέχρι το 2000.  Η παραγωγή του Mini κράτησε 41 χρόνια. Συνολικά 5.505.874 αντίτυπα όλων των μοντέλων του Mini βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, με αποτέλεσμα να γίνει το νούμερο 1 σε πωλήσεις βρετανικό αυτοκίνητο στη συνολική ιστορία της αυτοκίνησης. Τα 1,6 εκατομμύρια από αυτά, πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Το 1969, η βασίλισσα Ελισάβετ, λόγω της τεράστιας επιτυχίας του Μίνι, έχρισε ιππότη τον Άλεκ Ισηγόνη σε μια τελετή απονομής στα ανάκτορα του Buckingham.
 • Όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του Μίνι, ο σερ Α. Ισηγόνης απάντησε πώς τα φρένα είναι τα καλύτερα και το κράτημα επίσης, οπότε αν υπάρξουν ατυχήματα, θα φταίει ο οδηγός. "Δεν σχεδιάζω αυτοκίνητα για να έχουν ατυχήματα".
 • Υπάρχει δρόμος "Alec Issigonis Way" στο Oxford Business Park, όπου παλαιότερα βρισκόταν η βιομηχανία της Morris Motors, στο Cowley, Oxfordshire.
 • Το 1991 το Autocar magazine ψηφίζει το Mini ‘The Greatest Car of All Time".
 • Το 1999 το Mini ψηφίστηκε νούμερο 2 πιο "influential car" του 20ου αιώνα. 

Κείμενο: Ήρα Ζαννιδάκη

Με φωτογραφίες και πληροφορίες από το επίσημο σάιτ του Mini:

 https://www.mini.com/en_MS/home.html#reskin-toggle  

 


Εκτύπωση   Email