Η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα!

Η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα!

Μια ρομαντική περιπέτεια στα γαλανά νερά μας, μια εκθαμβωτική πρωταγωνίστρια και ένα τραγούδι που έγινε διεθνής επιτυχία!

Το 1956, η 20th Century έρχεται στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας "Boy on a dolphin" με πρωταγωνίστρια την νεαρή αλλά ήδη γνωστή Σοφία Λόρεν και τους Alan Ladd και Clifton Webb. Το γνωστό σε μας ως «Το Παιδί και το Δελφίνι» που βγήκε στις οθόνες το 1957.

Η Φαίδρα που βγάζει το ψωμί της βουτώντας για σφουγγάρια, μια σφουγγαροκαταδύτρια(!!!) δηλαδή, ανακαλύπτει μία μέρα στα βάθη του Αιγαίου, ένα αρχαίο άγαλμα που παριστάνει ένα αγόρι που καβαλάει ένα δελφίνι. Δύο άντρες προσπαθούν να την πείσουν, ο ένας θέλει να το πουλήσει σε συλλέκτη και ο δεύτερος να το παραδώσει στις αρχές της χώρας. Το έργο τελειώνει τιμώντας τα γνήσια και περί δικαίου αισθήματα με το άγαλμα να εκτίθεται στην Ύδρα, νησί όπου γυρίστηκαν και οι περισσότερες σκηνές της ταινίας.

 Συμπληρωματικά πλάνα γυρίστηκαν στην Δήλο, Ρόδο και Αθήνα. Επίσης, σε μία σκηνή φαίνεται και ένα μοναστήρι στα Μετέωρα. Όσο για τα εσωτερικά, αυτά γυρίστηκαν στη Ρώμη, στα στούντιο της Cinecittà.

 Εδώ, πρέπει να πούμε πως είναι και η πρώτη ταινία όπου εμφανίζεται η Σοφία Λόρεν να μιλάει αγγλικά και... ναι, να τραγουδάει στα ελληνικά το πανέμορφο τραγούδι "Tι΄ναι αυτό που το λένε αγάπη" που έγραψε ο Τώνης Μαρούδας, σε στίχους Δανάης Στρατηγοπούλου και Γ. Φερμάνογλου. (Να σημειωθεί πως το όνομά του Μαρούδα δεν αναφέρεται δυστυχώς πουθενά στους τίτλους της ταινίας.)

Στην ταινία εμφανίζεται επίσης στις σκηνές που είναι γυρισμένες στον Πειραιά, το μυθικό για πολλούς καράβι που ένωνε τα νησιά του Σαρωνικού για πάρα πολλά χρόνια (1949-1974), το Νεράϊδα, ιδιοκτησία του Γ.Λάτση, το οποίο έγινε μουσείο και μπορούμε να επισκεφτούμε στην Μαρίνα Φλοίσβου (με ελεύθερη είσοδο). Δεν είναι η μόνη εμφάνιση του συγκεκριμένου πλοίου φυσικά, αλλά οι υπόλοιπες ταινίες είναι εγχώριες παραγωγές.

photo by Ira Zannidaki 

 Στον τύπο της εποχής μαθαίνουμε ακόμη ότι η εμφάνιση της νέας αλλά ήδη διάσημης, Σοφίας Λόρεν στο Πασαλιμάνι στις 8 Νοεμβρίου του 1956, δημιούργησε έναν πραγματικό παροξυσμό. Από πολύ νωρίς θαυμαστές και περίεργοι είχαν κατακλύσει το μήκος της ακτής Μουτζοπούλου για να την δουν και να την επευφημήσουν! Βλέπετε, τα νέα μαθαίνονταν γρήγορα ακόμη και στις εποχές χωρίς ίντερνετ!!!

 

 


Εκτύπωση   Email