Όψεις του καλοκαιριού - Τα Aμπελοφάσουλα

Όψεις του καλοκαιριού - Τα αμπελοφάσουλα

Σε μια εποχή όπου η έννοια της εποχικότητας έχει χαθεί και ολοχρονίς μπορούμε να βρούμε από ντομάτες, μελιτζάνες έως κάθε λογής φρούτο εξωτικό ή μη, τα αμπελοφάσουλα παραμένουν μια καθαρά καλοκαιρινή υπόθεση!

Άμα δεις τα αμπελοφάσουλα στον πάγκο του μανάβη ξέρεις ότι το καλοκαίρι είναι εδώ! Ναι, αυτό το ποώδες όσπριο με την επιστημονική ονομασία Vigna unguiculata, που φύεται σε ξερά, πολλές φορές και άνυδρα εδάφη, απαιτεί πολύ λίγα αλλά μας προσφέρει ένα από τα πιο παραδοσιακά σαλατικά του ελληνικού καλοκαιριού.

Αμπελοφάσουλα  (photo credit@Marianna Karavasili)

Έχουν μια ιδιαίτερη, γλυκόξινη γεύση και τραγανή υφή, καθαρίζονται εύκολα -να τα λέμε κι αυτά- χρειάζεται μόνο να κόψουμε τις άκρες τους. Επίσης, πετάμε όσα αμπελοφάσουλα έχουν μαυρίσει, σημάδι ότι δεν είναι ολόφρεσκα. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Τα βράζουμε λίγο ώστε να «κρατάνε» κι αφού τα βάλουμε αμέσως μετά σε κρύο νερό ώστε να μην χάσουν το ιδιαίτερο βαθυπράσινο χρώμα τους, η σαλάτα μας είναι έτοιμη. 

Στα αμπελοφάσουλα ταιριάζει πολύ το ξύδι αλλά τρώγονται μια χαρά και με λεμόνι. Αν έχετε και τη διάθεση να φτιάξετε και μια σκορδαλιά η γευστική απόλαυση απογειώνεται.

Καλή σας όρεξη!

Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη

 

 


Εκτύπωση   Email