Baby, please come home - Το καλύτερο τραγούδι για τα Χριστούγεννα;

Μωρό μου, έλα σπίτι για τα Χριστούγεννα, σε παρακαλώ!

Μπήκε Δεκέμβρης, Χριστούγεννα έρχονται, στολίζουμε δέντρα (με τα περσινά στολίδια), σκεφτόμαστε τα έξοδα για τα δώρα και τα τέλη κυκλοφορίας, μόνη μας παρηγοριά κανένα τραγουδάκι. Χριστουγεννιάτικο βεβαίως. Τρίγωνα-κάλαντα, Jingle Bells, Ο μικρός τυμπανιστής, Last Christmas…Ok… Αλλά να βάλουμε και την Darlene Love στο “Baby, please come home”, από το 1963, που είναι ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα κομμάτια; Το περιοδικό Rolling Stone μάλιστα, ισχυρίζεται πως είναι το καλύτερο.

1963 και ο σπουδαίος παραγωγός – συνθέτης Phil Spector, αποφασίζει να βγάλει ένα άλμπουμ (παρ’όλο που γενικά προτιμούσε τα singles) με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τίτλο “A Christmas Gift For you from Philles Records”.  Όλα τα κλασσικά (Silent Night, White Christmas, κ.λπ.) και μοναδικό καινούργιο το “Baby Please Come Home”, προορισμένο αρχικά για την φωνή της Ronnie Spector (Ronettes). Αλλά επειδή η φωνή της Ronnie δεν έβγαζε το αναμενόμενο συναίσθημα, δοκίμασαν την Darlene Love που κατάφερε να δώσει στο κομμάτι αυτό που ζητούσε ο Spector. O δίσκος στόχευε ψηλά και κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου του 1963. Δυστυχώς, την ίδια μέρα δολοφονείται ο Kennedy και η Αμερική βυθίζεται στο πένθος, έχοντας λίγη διάθεση για γιορτές και τραγούδια κι έτσι ο δίσκος ατύχησε εμπορικά (εκείνη την εποχή τουλάχιστον, όπως εξ άλλου κι ό,τι άλλο βγήκε εκείνες τις μέρες).

Στο ίδιο το τραγούδι τώρα και το μεγαλείο του (1963, είπαμε, ε;). Η ίδια η Darlene Love είχε πει πως χρειάστηκαν τρεις Εβραίοι (Phil Spector, Jeff Barry & Ellie Greenwich) για να γράψουν το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι! Η Darlene τραγουδά τον καημό της, ότι είναι γιορτές, έξω χιονίζει, ο κόσμος χαίρεται κι εκείνη σκέφτεται τον (πρώην) καλό της και τις όμορφες μέρες των περσινών Χριστουγέννων. Και καθώς η χορωδία (δηλαδή, οι άνθρωποι γύρω της) επαναλαμβάνει σε κάθε στίχο “Christmas”, εκείνη τον ικετεύει να γυρίσει κοντά της. Αλλά…δυστυχώς δεν φαίνεται να της κάνει την χάρη, καθώς ώς το τέλος του τραγουδιού δεν διαφαίνεται καμμιά ελπίδα και συνεχίζει να τραγουδά με την τόσο εκφραστική της φωνή, τονίζοντας με κάθε της συλλαβή τη μοναξιά και την στενοχώρια της, ενώ τα πάντα γύρω της είναι χαρούμενα και γιορτινά. Η πλούσια και τόσο προσεγμένη ενορχήστρωση, βοηθά και τονίζει την κάθε στιγμή του τραγουδιού. Ξεκινά κάπως ήσυχα, ακούγονται χριστουγεννιάτικα καμπανάκια, η χορωδία “Christmas”, έγχορδα συνοδεύουν την φωνή, τα κρουστά μπαίνουν δυναμικά, το σαξόφωνο σαν να κλαίει τον χαμένο έρωτα και το πιάνο πίσω από το “Baby please, please,  please come home».

To τραγούδι το έχουν διασκευάσει και τραγουδήσει πολλοί. Cher, Jon Bon Jovi, U2 (1987, με backing vocals της Darlene), REM, Joey Ramone (!), M. Buble, Mariah Carey (φυσικά…) και άλλοι. Αλλά κανένας δεν έφτασε το συναίσθημα και την εκπληκτική ερμηνεία του πρωτοτύπου. Στη γνωστή μάλιστα εκπομπή Late night/show with David Letterman η Darlene Love ήταν καλεσμένη κάθε χρόνο, από το 1986 και μέχρι το 2014 (όταν παραιτήθηκε ο Letterman από το σόου) για να τραγουδήσει το “Baby please come home” στην τελευταία εκπομπή πριν τα Χριστούγεννα. Και κάθε χρόνο η ορχήστρα εμπλουτιζόταν με επί πλέον όργανα και με άλλη χορωδία. Λοιπόν, εγώ ψηφίζω να το βάλουμε κι εμείς στα 10 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να βγάλουμε το “Last Christmas”…

Κείμενο: Marlykon

Πρώτη δημοσίευση: www.peopleandideas.gr


Εκτύπωση   Email