Μουσείο παπουτσιών

Μουσείο παπουτσιών

Ένα μουσείο παπουτσιών στη μικρή πόλη Weißenfels της ανατολικής Γερμανίας εκθέτει μόδες και συνήθειες άλλων εποχών στον χώρο των υποδημάτων.

Εδώ βρίσκουμε ακόμα και την συσκευή που έκανε ακτινογραφία στα πόδια όσων παιδιών επιθυμούσαν να αγοράσουν παπούτσια. Η ιδέα ήταν να βλέπει ο υποδηματοποιός με ακρίβεια το σχήμα του ποδιού και να φτιάχνει το παπούτσι αναλόγως. Μέχρι την δεκαετία του ’60 υπήρχαν αυτές οι συσκευές σε ορισμένα καταστήματα, αργότερα εξαφανίστηκαν αφού προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα υγείας στους χειριστές τους.

Kobi Levi shoes, Museum Weißenfels Schloß Neu-Augustusburg (Photo Credits@Lito_seizani)

Παπούτσια βασανιστηρίων,  Weißenfels Schloß Neu-Augustusburg (Photo Credits@Lito_Seizani)

Ένα γνωστό βασανιστήριο αντικατοπτρίζεται σε κάποια εκθέματα από την Κίνα: τα μικρά παπούτσια, τα οποία υποχρέωναν τα κορίτσια να φοράνε, αφού τους είχαν σπάσει τα πόδια και τα είχαν δέσει σφιχτά για να χωράνε. Αυτό το φρικτό μαρτύριο είχε ξεκινήσει τον 10ο αιώνα από μια χορεύτρια και διήρκεσε μέχρι τον 19ο αιώνα. Γενιές ολόκληρες γυναικών έζησαν με φρικτούς πόνους και παραμορφωμένα πόδια, χωρίς να μπορούν να πουν «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος».

Μπότες αρκτικού κύκλου, Museum Weißenfels Schloß Neu-Augustusburg (Photo Credit@Lito_Seizani)

Balenciaga shoes, Weißenfels Schloß Neu-Augustusburg (Photo Credit@Lito_Seizani)

Οι καιρικές συνθήκες ή τα υλικά που είχε διαθέσιμα η κάθε χώρα, υπαγόρευαν μπότες από τρίχωμα ζώων στον Αρκτικό κύκλο, ξύλινα τσόκαρα στην Ολλανδία, τσαρούχια στην Ελλάδα ενώ η τρέλα των σχεδιαστών παπουτσιών καθώς και των πελατών τους έχει χαραχτεί σε επώνυμες ροζ παντόφλες και σε εκκεντρικές δημιουργίες σε σχήμα άνθους, μπανάνας κλπ. από τον σχεδιαστή Kobi Levi. Τα μπλε σατέν γοβάκια σχετίζονται με την τηλεοπτική σειρά Sex and the city.

Manolo Blahnik Sex & the City Pumps - Museum Weißenfels Schloß Neu-Augustusburg (Photo Credit @Lito_Seizani)

Τσαρούχια, Museum Weißenfels Schloß Neu-Augustusburg (Photo Credits @Lito_Seizani)

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

www.litoseizani.com

 


Εκτύπωση   Email