Ο έχων δύο χιτώνας...ή έναν μανδύα

Ο έχων δύο χιτώνας...ή έναν μανδύα

 Άγιος Μαρτίνος και Αγία Χίλντεγκαρντ

Ο Άγιος Μαρτίνος της Τουρ έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται προστάτης άγιος της Γαλλίας ενώ τον τιμούν εξ ίσου οι Καθολικοί της Γερμανίας αλλά τον σέβονται επίσης Ευαγγελιστές, Αγγλικανοί και Ορθόδοξοι σ’όλο τον κόσμο.

Για τα παιδιά είναι μια πολύ όμορφη γιορτή καθώς βγαίνουν στον δρόμο με τους γονείς τους το βράδυ κρατώντας αναμμένα φαναράκια και τραγουδάνε.

Ο Μαρτίνος ακολούθησε κατά γράμμα την διδασκαλία του Χριστού και την προτροπή του να μοιραστούμε με τον πλησίον μας τα υπάρχοντά μας. Συγκεκριμένα ακολούθησε την γνωστή από την Καινή Διαθήκη παραίνεση «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι». Έτσι, μέσα στον χειμώνα, ενώ υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό στην Γαλατία και πλησίαζε τις πύλες της Αμιένης, συνάντησε έναν ζητιάνο που κρύωνε. Χωρίς να το σκεφτεί έκοψε με το σπαθί του στα δύο τον μανδύα που φορούσε και έδωσε το μισό ρούχο στον ζητιάνο για να σκεπαστεί. Το ίδιο βράδυ είδε στον ύπνο του τον Ιησού να φοράει τον μισό μανδύα που ο ίδιος είχε χαρίσει. Άκουσε τον Χριστό να λέει στους αγγέλους: «Ιδού ο Μαρτίνος, Ρωμαίος στρατιώτης μη βαπτισμένος. Αυτός με έντυσε».

Simone Martini: St Martin leaves the life of chivalry and renounces the army

Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Μαρτίνος ξυπνώντας βρήκε τον μανδύα του ξανά ολόκληρο.

Όπως και να έχει, το όνειρο έπεισε τον Μαρτίνο ν’ακολουθήσει τη χριστιανική θρησκεία και να βαπτισθεί σε ηλικία 18 ετών.

Οι λεπτομέρειες φυσικά δεν έχουν σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συμβολική του κίνηση, το ότι μοιράστηκε με κάποιον άλλον ό,τι είχε. Κι αυτό όσες φορές και αν το πούμε, όσες φορές και αν το σκεφτούμε, μας είναι δύσκολο να το κάνουμε πράξη. Μπορεί να δίνουμε από το περίσσευμά μας, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια και ίσως τελικά μια φύση που να πλησιάζει την αγιότητα, για να δώσουμε πραγματικά από το υστέρημά μας.  

Στον Καθεδρικό της Σαρτρ διάφορα βιτρώ απεικονίζουν στιγμιότυπα από τον βίο του Αγίου Μαρτίνου.  

 



Η Αγία Χίλντεγκαρντ του Μπίγκεν  (Hildegard von Bingen)

Η Αγία Χίλντεγκαρντ του Μπίγκεν (μιας γερμανικής πόλης στον Ρήνο) ανήκε στο μοναχικό τάγμα των Βενεδικτίνων και υπήρξε ποιήτρια, συνθέτις καθώς και επιστήμων φυσιοδίφης που έζησε τον 12ο αιώνα. Συγκαταλέγεται στους γερμανούς μυστικιστές του Μεσαίωνα και εκτός από την θρησκεία, την μουσική, την ιατρική, ασχολήθηκε επίσης με την ηθική και την κοσμολογία. Αναμίχθηκε και με τα πολιτικά πράγματα της εποχής της και άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν εκτός των άλλων και πρόδρομος του οικολογικού κινήματος. Η καθολική εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 17 Σεπτεμβρίου ενώ χαίρει σεβασμού και μεταξύ των Αγγλικανών και Ευαγγελιστών. Οι πιο σημαντικοί τόμοι του έργου της είναι τρεις, φέρουν τους λατινικούς τίτλους Scivias ή Μάθε τους τρόπους, Liber Vitae Meritorum ή Βιβλίο των αξιών της ζωής και Liber Divinorum Operum ή Βιβλίο των Θείων Έργων. Σ’αυτά τα βιβλία η Αγία Χίλντεγκαρντ περιγράφει τα οράματά της με τις παράξενες κι αινιγματικές τους λεπτομέρειες, ερμηνεύοντας στην συνέχεια το θεολογικό τους περιεχόμενο. Ένα μικρό δείγμα της γραφής της μπορεί να πάρει κανείς από τους παρακάτω στίχους:

1 Όλα όσα κάνουν

Οι άνθρωποι

Γνωρίζει ήδη ο Θεός

Πριν την γέννησή τους λεπτομερώς

Αν τελικά θα χαθούν

Ή αν θα σωθούν.

Hildegard of Bingen and her nuns 

2 Η αγάπη

Διαπερνά τα πάντα,

Από τα απώτερά μας βάθη ανεβαίνει

Μέχρι μακριά σε όλα τ’άστρα φτάνει

Τα πάντα αγγίζει

Μέχρι την ολοκλήρωση, ώς τα άκρα

Ακόμη και στον πιο τρανό βασιλέα

Το φιλί της ειρήνης προσφέρει

Εικόνα από το Scivias που δείχνει το σύμπαν σαν ένα κοσμικό αυγό

 

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη  

http://www.litoseizani.com
 

 

 


Εκτύπωση   Email