Καμινάδα, ένα ιδιαίτερο έδεσμα!

Καμινάδα, ένα ιδιαίτερο έδεσμα!

Κερδίζει όλο και περισσότερο την αγάπη του κόσμου και υπάρχουν λόγοι για αυτό!

Για όσους έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Τσεχία είναι σίγουρο ότι θα την έχουν δει και το πιο πιθανό θα την έχουν γευθεί. Η καταγωγή της είναι επίσημα η περιοχή Τρανσυλβανία της Ρουμανίας.

Αλλά, τι είναι η καμινάδα;

Η καμινάδα είναι ζυμάρι σε σχήμα κυλίνδρου η οποία τυλίγεται γύρω από έναν πάσσαλο στον οποίο ψήνεται. Αν η καμινάδα είναι γλυκιά προστίθεται ζάχαρη η οποία κρυσταλλώνει και δημιουργεί μία υπέροχη κρούστα που αφήνει μια πιο έντονη γευστική αίσθηση. Στη συνέχεια, μπορείς να την ανοίξεις και να προσθέσεις παγωτό ή πραλίνες, μπισκότο και διάφορα διακοσμητικά γλυκίσματα (μπισκότο, σιρόπι).

sweet chimney cake - kaminada - Photo credit @glikokaminada 

Το επίσημο όνομα της καμινάδας είναι η Σλάβικη λέξη trdelník. Επιθυμεί να γίνει το νέο πανηγυριώτικο γλυκό, η νέα συνήθεια που θα καινοτομήσει απέναντι στις συνηθισμένες γεύσεις.

Αν βαρέθηκες τις γνωστές και μη εξαιρετέες γευστικές επιλογές πίτσα, burger, σουβλάκι και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εξεζητημένο και ιδιαίτερο υπάρχει και η αλμυρή εκδοχή της! Και όμως, η αλμυρή καμινάδα μπορεί να είναι και καλύτερη. Με την επιλογή κοτόπουλο  και τυρί τσένταρ να δημιουργεί μία λεπτή κρούστα για γευστική πανδαισία.

Η καμινάδα κερδίζει ολοένα και περισσότερο την αγάπη του κοινού επειδή το street food είναι το εύκολο, οικονομικό και άμεσο φαγητό που προτιμάμε για κάθε στιγμή. Για να έχουμε κάτι στο χέρι για το γραφείο η για μία βόλτα με φίλους στην πόλη ή στην παραλία.

Στο εργαστήριο της @glikokaminada 

 Η γλυκιά καμινάδα κάνει «βουτιά» κυριολεκτικά στη ζάχαρη και δημιουργεί μία αίσθησης απόλαυσης στο στόμα. Και μόνο το γεγονός ότι περιστρέφεται σε σούβλα κάνει το συγκεκριμένο γλυκό ή αλμυρό έδεσμα ιδιαίτερο ως προς τον τρόπο παρασκευής.

Η καμινάδα θα είναι το επόμενο έδεσμα που θα αποτελεί στο τέλος την αρχική επιλογή των περισσότερων όταν θελήσουν να δοκιμάσουν κάτι μοναδικό, κάτι καινούργιο, ξεφεύγοντας από παραδοσιακές και γνωστές γεύσεις. Και σίγουρα, ως γεύση και ως εμπειρία αξίζει!

Τις φωτογραφίες του κειμένου μας έδωσε η Glikokaminada - Γλυκό Καμινάδα  @Glikokaminada

  Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη


Εκτύπωση   Email