Παράξενα πρόσωπα φτιαγμένα από φρούτα και λαχανικά, είναι κάπως τρομακτικά, όμως αν τα παρατηρήσεις από κοντά και αναλύσεις της φύσης τα συστατικά, τα βρίσκεις αθώα. Λουλούδια, φύλλα, σκόρδα, κολοκύθες, σταφύλια, κάθε είδους ψάρια και πουλερικά, σχηματίζουν πρόσωπα σε προφίλ ή ανφάς που είναι το σήμα κατατεθέν του ζωγράφου Arcimboldo.
Αυτός ο καλλιτέχνης της Αναγέννησης ξεκίνησε πολύ συμβατικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτοκράτορες της Ευρώπης. Πορτραίτα ευγενών, θρησκευτικά θέματα, μυθολογικές σκηνές, ήταν στην ημερησία διάταξη αλλά παράλληλα εκείνος είχε μια αδυναμία στην απεικόνιση εξωτικών ζώων. Η καριέρα του ξεκίνησε στα 21 του χρόνια όταν άρχισε να ζωγραφίζει βιτρώ και τοιχογραφίες σε καθεδρικούς ναούς της Ιταλίας. Απέκτησε φήμη στην αυλή του Φερδινάνδου Α' των Αψβούργων στην Βιέννη, καθώς και στην αυλή του Μαξιμιλιανού Β΄και του γιού του Ροδόλφου Β' στην Πράγα. Στην Βιέννη θαύμασε την τέχνη του ο Εκλέκτωρ της Σαξονίας Αύγουστος, ο οποίος του ανέθεσε να δημιουργήσει για εκείνον ένα αντίγραφο του έργου "4 εποχές".
Πρόκειται για τους πολύ χαρακτηριστικούς πίνακες που αναφέραμε στην αρχή, τέσσερα πορτραίτα ή "σύνθετα κεφάλια" όπως λέγονται, τα οποία μοιάζουν σαν ανθρώπινα αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνται από προϊόντα της γης και της θάλασσας. Στο ίδιο πνεύμα ο Τζουζέππε Αρτσιμπόλντο έφτιαξε και τα "4 στοιχεία της φύσης" καθώς και τα πορτραίτα του βιβλιοθηκάριου, του νομικού και του περιβολάρη.
Τα αλληγορικά του έργα μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπήρξαν πολύ μπροστά από την εποχή του αφού ακόμα και σήμερα δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και να μας δημιουργούν κάποιου είδους ταραχή. Εύκολα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Αρτσιμπόλντο εκτός από πρώιμο σουρρεαλιστή ή μανιεριστή της όψιμης Αναγέννησης, επίσης και οικολόγο, αφού τόσο παραστατικά συνέδεσε στους πίνακές του στενά τον άνθρωπο με την φύση. Ο Αρτσιμπόλντο υπήρξε αναγεννησιακός άνθρωπος διότι δεν ήταν μόνο ζωγράφος αλλά και αρχιτέκτων, μηχανικός, σκηνογράφος και υπεύθυνος για την εικαστική επιμέλεια και την διοργάνωση μεγαλεπήβολων εορτών στα ανάκτορα όπου εργαζόταν.
Με τον συμπατριώτη του, τον ουμανιστή ποιητή Giovanni Battista Fonteo, συνεργάστηκε ο Αρτσιμπόλντο προκειμένου να μπορέσει να επεξηγήσει γραπτώς την σειρά έργων "4 εποχές" και "4 στοιχεία της φύσης".
Να μερικοί από τους στίχους του Fonteo που συνόδευσαν τα έργα του Arcimboldo στην αυλή του Μαξιμιλιανού των Αψβούργων:
Το Καλοκαίρι είναι σαν τη Φωτιά ξερό και ζεστό.
Είναι ο Χειμώνας κρύος και βροχερός σαν το Νερό.
Θερμός, υγρός είναι ο Αέρας με την Άνοιξη μαζί
Κρύο και στεγνό είν' το Φθινόπωρο, το ίδιο και η Γη.
Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη
Πηγή φωτογραφιών: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Portr%C3%A4tt,_Rudolf_II_som_Vertumnus._Guiseppe_Arcimboldo_-_Skoklosters_slott_-_87582.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kunsthistorisches_Museum_Wien,_Giuseppe_Arcimboldo,_Sommer.JPG