Θα μπορούσε να είναι μελό του Μπόλιγουντ αν δεν ήταν αληθινή ιστορία.
Η ταινία Lion, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Saroo Brierley “A long way home“, παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός μικρού παιδιού που χάνεται ένα βράδυ και καταλήγει με το τραίνο στην Καλκούτα, πολύ μακριά από την πάμπτωχη οικογένειά του.
Ο μικρός Saroo, αδυνατώντας να εντοπίσει τους δικούς του, θα γνωρίσει την σκληρή ζωή των παιδιών του δρόμου, θα κινδυνεύσει να πουληθεί για δωρεά οργάνων και τελικά θα ταξιδέψει μέχρι την Αυστραλία όπου θα τον υιοθετήσει ένα ζευγάρι και θα του προσφέρει μια άνετη ζωή. Κάποια στιγμή ο Saroo θα βρεθεί στη Μελβούρνη για τις σπουδές του κι εκεί, στην διάρκεια μιας συνάντησης με τους συμφοιτητές του, θ’αρχίσει ν’αναδιφεί στο παρελθόν και στα πρώτα παιδικά του χρόνια.
Ναι, αν δεν ήταν αληθινή ιστορία, ίσως οι θεατές της ταινίας να μην έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ παρακολουθώντας την. Αν ο γλυκός μικρούλης Sunny Pawar δεν κρατούσε τον ρόλο του Saroo στην παιδική του ηλικία και ο γοητευτικός Dev Patel δεν έπαιζε τον ενήλικα Saroo, μπορεί το φιλμ να μην είχε τόση απήχηση στις ευαίσθητες καρδιές μας. Αλλά αυτό το κλάμμα το έχουμε ανάγκη κάποιες στιγμές, ένα κλάμμα που μας ξαλαφρώνει από τις δικές μας στενοχώριες όταν συνειδητοποιούμε σε τι άθλιες συνθήκες ζουν άλλοι, ένα κλάμμα που μας θυμίζει ότι υπάρχουν μικρά παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά από τα τέσσερα ή τα πέντε τους χρόνια. Αυτό είναι εξ άλλου, το σημαντικότερο μήνυμα της ταινίας που μας προτρέπει στο τέλος να ενδιαφερθούμε και εμπράκτως για τα 80 χιλιάδες παιδιά που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ινδία. Πού καταλήγουν αυτά τα παιδιά, ποιος τα εκμεταλλεύεται;
Η μεγάλη χώρα της Ασίας που λέγεται Ινδία ήταν το φόντο και για το βιβλίο του σημαντικού Άγγλου λογοτέχνη E.M.Forster με τίτλο «Πέρασμα στην Ινδία». Το μυθιστόρημα είχε μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη το 1984 με πολύ καλούς πρωταγωνιστές και σκηνοθεσία του David Lean και διερευνούσε τις σχέσεις των Βρετανών αποικιοκρατών με τον κατακτημένο πληθυσμό της χώρας.
Στο ίδιο πνεύμα και η τηλεοπτική σειρά «Το πετράδι του στέμματος» βασισμένη σε βιβλίο του Paul Scott με εκπληκτικούς πρωταγωνιστές όπως η Peggy Ashcroft (που έπαιζε και στο «Πέρασμα στην Ινδία») στον ρόλο μιας ηλικιωμένης ιεραποστόλου και ο Tim Piggott-Smith στον ρόλο του σαδιστή και φιλόδοξου Άγγλου αστυνομικού. Την σειρά μπορείτε να απολαύσετε στο διαδίκτυο και να διαπιστώσετε ότι τόσα χρόνια μετά δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της. Η κόπια ίσως να είναι λίγο ξεθωριασμένη αλλά τα τοπία της Ινδίας είναι τόσο συγκλονιστικά όσο και το παίξιμο των θαυμάσιων ηθοποιών όπως και η καλή σκηνοθεσία αλλά και η σκληρή, ταραγμένη, αιματοβαμμένη ιστορία της Ινδίας.
Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη