Η πνευματική τροφή των σκουπιδιών

Η πνευματική τροφή των σκουπιδιών

Εναλλακτικός τίτλος :Τα σκουπίδια σαν πνευματική τροφή ή πιο εναλλακτικά : Μορφώσου με σκουπίδια! Ένα σχολείο και μια ορχήστρα "δημιουργούν" από σκουπίδια!

Υπάρχουν άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες, ένα είδος σύγχρονων ιεραποστόλων, ακτιβιστές, αλληλέγγυοι ή παραδοσιακοί φιλάνθρωποι, που με τις ιδέες τους μπορεί να μην λύνουν τα προβλήματα της οικονομίας του τρίτου κόσμου, καλυτερεύουν όμως, σε κάποιο βαθμό, τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και την πνευματική σκευή, των παιδιών τουλάχιστον!

httpswww.arabnews.comsitesdefaultfilesstylesn_670_395publicmain-image201810121337146-469371485.jpgitok=FoHmlBbd

Για το COCONUT SCHOOL, ένα «πράσινο» σχολείο στη Καμπότζη,  ενδεχομένως έχετε πληροφορηθεί την ύπαρξή του. Εν συντομία, αποτελεί ένα έργο ζωής για τον πρώην ξενοδοχειακό υπάλληλο Ouk Vanday που βίωσε την αντίθεση ανάμεσα στο περιβάλλον των πολυτελών ξενοδοχείων της Καμπότζης και την απελπιστική φτώχεια μεγάλου μέρους των κατοίκων, ιδιαίτερα αυτών που η δουλειά τους ήταν να ξεσκαρτάρουν σκουπίδια για να τα μεταπουλήσουν για ελάχιστα χρήματα. Η άλλη τους επαγγελματική επιλογή;  Ζητιάνοι στη μεγαλούπολη. Κι όταν λέμε σκουπίδια δεν μιλάμε για οικολογικά διαχωρισμένα σε κατηγορίες – γυαλί-χαρτί-μέταλλο-πλαστικό αλλά για σκουπίδια-σκουπίδια. Τόνους σκουπιδιών!

httpsipdefenseforum.comwp-contentuploads201910Culture-and-Custom_1051920426_Toned.jpg

 Έτσι, με το εύηχο στα αγγλικά σύνθημα trash instead of cash (σκουπίδια αντί για μετρητά ) φτιάχτηκε το Coconut School, 115 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα. ‘Ολα τα υλικά κατασκευής προέρχονται από σκουπίδια και τα [συμβολικά} δίδακτρα που δίνουν οι μαθητές είναι πάλι από σκουπίδια που έχουν συλλέξει. Σκοπός βασικός είναι να διαφυλάξει τα παιδιά από τη ζητιανιά και την παιδική εκμετάλλευση και να τους μάθει αγγλικά και χρήση υπολογιστών ώστε να έχουν ένα εφόδιο για την ζωή τους. Το εγχείρημα γιγαντώθηκε , έγινε οργανισμός στον οποίο ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να συνεισφέρουν. Με την ευχή να συνεχίσει να έχει χρηστή διοίκηση παραθέτουμε το σάιτ για περισσότερες πληροφορίες και, ενδεχομένως, εισφορές : https://www.coconutschool.org

Σε άλλη ήπειρο αλλά σε εξίσου φτωχό κράτος, την Παραγουάη με τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, ένας δάσκαλος μουσικής ο αργεντίνος Favio Chávez, πριν από μια δεκαετία  προέτρεψε τα παιδιά που ζουν σε παραγκουπόλεις και «τρέφονται» από τα σκουπίδια, να κατασκευάσουν μουσικά όργανα από ετερόκλητα υλικά που συλλέγουν από τα σκουπίδια, τα οποία και χρησιμοποιούν μετά, παίζοντας  μουσική.
 httpsarticle-imgs.scribdassets.com200ux7143k7kavtyimagesfile7X06GVH3.jpg

http://radioconcierto.com.py/wp-content/uploads/2020/01/reciclados.jpg

Στην πορεία προστέθηκαν και μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι που, χωρίς να είναι κατ’επάγγελμα οργανοποιοί, σαγηνεύτηκαν από την ιδέα και έμαθαν να κατασκευάζουν μουσικά όργανα από ανακυκλούμενα σκουπίδια. Η ορχήστρα από το 2012 απέκτησε όνομα :  Orquesta de Instrumentos Reciclados de Cateura  (Ανακυκλωμένη Ορχήστρα της Cateura). Το μουσικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό ειδικά όταν στο βίντεο βλέπουμε τον τρόπο κατασκευής και την ευρηματικότητα με την οποία αξιοποιούν τα σκουπίδια και τα μεταλλάζουν σε μουσικό όργανα!

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

 


Εκτύπωση   Email