Η πεμπτουσία του μωβ by Ideostrovilos

Η πεμπτουσία του μωβ!

Μια πανδαισία αποχρώσεων του μωβ από φυτά, θάμνους και δένδρα που ανθίζουν την Άνοιξη!

"Το μωβ ή ιώδες είναι το σύνολο των αποχρώσεων που προκύπτουν από την ανάμειξη κόκκινων και μπλε χρωστικών"  μας πληροφορεί η Wikipedia όπου μπορούμε να διαβάσουμε και πολλές άλλες πληροφορίες για τις αποχρώσεις, τη χρήση, τη σημασία και το συμβολισμό του μωβ χρώματος ανά τους αιώνες.

Εκεί όπου συναντάμε μια πανδαισία αποχρώσεων του μωβ, από το βαθύ ροζ, βυσσινί έως το μωβ σκούρο, είναι στα λουλούδια που στην πλειοψηφία τους ανθίζουν την Άνοιξη.
Γλυσίνα Φωτ. Μαριάννα ΚαραβασίληΓλυσίνα, Wisteria sinensis της οικογενείας των  Fabaceae. Η πληθωρική στην ανθοφορία της γλυσίνα , με τα υπέροχα κρεμαστά άνθη και την λεπτή ευωδία. Ανθεκτική, αναρριχάται όμορφα στους τοίχους και τις βεράντες προς τέρψη όλων. Οι μόνοι που έχουν αντίρρηση είναι οι κηπουροί και οι μανιώδεις νοικοκυρές γιατί η γλυσίνα «θέλει πολύ σκούπισμα» όπως διατείνονται. Γεγονός είναι ότι όσο πλούσια είναι τα άνθη της, τόσο πολλά είναι και τα ξεραμένα λουλούδια και φύλλα που πέφτουν στην βεράντα ή στον κήπο. Κουτσουπιά Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

 Κουτσουπιά , Cercis siliquastrum.  Αυτό το φυλλοβόλλο δένδρο βγάζει κάτι υπέροχα, έντονα μωβ άνθη, φυτεύεται εύκολα, πιάνει σε σχεδόν όλα τα εδάφη και τα άνθη του βγαίνουν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Διακοσμεί όμορφα τους δημόσιους χώρους αλλά και τους κήπους, χωρίς να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Το λένε και Δέντρο του Ιούδα, μάλλον παρεξηγημένα, άλλωστε σε συκή αναφέρουν τα Ευαγγέλια ότι «απελθών απήγξατο» ο Ιούδας και όχι σε κουτσουπιά! Το πιθανότερο είναι ότι η ονομασία προέρχεται από τον εξελληνισμό του γαλλικού arbre de Judée (δένδρο της Ιουδαίας).Βιολέτα Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

 Βιολέτα, Violaceae  Η  βιολέτα κατ’αρχήν δεν είναι μια αλλά πολλές, δεδομένου και πολλά είδη έχει και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους μενεξέδες. ‘Όλα με υπέροχα άνθη και το κάθε ένα με την ιδιαίτερη χάρη του. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με την ταπεινή βιολέτα, ένα λουλούδι που στόλιζε τα βάζα των σπιτιών παλαιότερα, ή τις αυλές φυτεμένο κατάχαμα ή σε τενεκέδες από ΦΥΤΙΝΗ. Μιλάμε για αυτή τη βιολέτα, λίγο ντεμοντέ στην εποχή μας, που το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της κρατάει μέρες. Επίσης, βασικό λουλούδι για τον στολισμό του Επιταφίου, καθώς με τα πλούσια βυσσινο-μώβ  άνθη και τον εύκαμπτο μίσχο τυλίγεται εύκολα στα κολωνάκια του.

Πασχαλιά  Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη  Πασχαλιά, Syringa. Η αγαπημένη πασχαλιά με το μεθυστικό άρωμά της και τα λεπτά λουλουδάκια που σχηματίζουν μπουκέτα. Από τους πλέον συνηθισμένους θάμνους στους φράκτες των σπιτιών παλαιότερα. Ανθίζει την Άνοιξη και έχει τόσο πολύ συνδεθεί με τις ημέρες του Πάσχα, το λέει και το όνομά της! Απαραίτητη στο στόλισμα του Επιταφίου τουλάχιστον τις εποχές που δεν τον αναλάμβαναν τα ανθοπωλεία αλλά οι γυναίκες της ενορίας. Οι πιο υπομονετικές περνούσαν ένα –ένα λουλουδάκι σε κλωστή και σχημάτιζαν μεγάλες γιρλάντες.

Κυκλάμινο Φωτ. Μαριάννα Καραβασίλη

Κυκλάμινο Cyclamen. Όχι του φυτώριου (πολύ όμορφα και αυτά) αλλά το αγριολούλουδο κυκλάμινο, αυτό που βγαίνει με τις πρώτες βροχές το φθινοπώρου αλλά που κάποια είδη του ανθίζουν την Άνοιξη! Στην Ελλάδα φύονται  πέντε διαφορετικά είδη, στην δε Κύπρο είναι το εθνικό τους λουλούδι. Τι χρώμα; Μα φυσικά  το αγαπημένο cyclamen!

 

Κείμενο-Φωτογραφίες : Μαριάννα Καραβασίλη

 


Εκτύπωση   Email