Το ημερολόγιο έγραφε 4 Οκτωβρίου 1971 , όταν οι ανερχόμενοι Λονδρέζοι Pink Floyd πάτησαν την ζεστή άμμο του αρχαίου θεάτρου της Πομπηίας , για να παρουσιάσουν ζωντανά ένα από τα πιο προοδευτικά album όλων των εποχών.
Το Meddle, έμελλε να θέσει τα θεμέλια για τον νέο ψυχεδελικό τόνο των δυο αργότερα δημοφιλέστερων δίσκων του συγκροτήματος The Dark Side of the Moon και The Wall. Έχοντας πειραματιστεί αρκετά στο στούντιο του Abbey Road, μια τυχαία νότα ήταν η αρχή για την δημιουργία του Echoes, κομμάτι σήμα κατατεθέν του δίσκου. Μέσα σε 23 λεπτά οι Floyd κατάφεραν να παράξουν υλικό, το οποίο ήταν αδύνατο να μην αναγνωρισθεί από τα μέσα της εποχής. Χωρίς ρεφρέν, με ελαφρά δραματικούς στίχους και με ένα “θολό” breakdown περίπου στη μέση του κομματιού, αποτέλεσε την αρχή ενός σουρεαλιστικού ταξιδιού σε ήχους πρωτόγνωρους μέχρι τότε.
Δεν ήταν τυχαίο που οι ίδιοι αποφάσισαν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά το album στην Πομπηία, την περιτριγυρισμένη από αμπέλια και άριστα σμιλεμένα αγάλματα. Ο βρετανός Adrian Maben, ανέλαβε την σκηνοθεσία της μονόωρης ταινίας, η οποία γυρίστηκε στο τριήμερο 4 με 7 Οκτωβρίου. Η ατμοσφαιρική ερμηνεία του συγκροτήματος σε συνδυασμό με σκηνές από την ηφαιστειακή σκόνη, δημιούργησαν ένα κλίμα κατανυκτικής μυσταγωγίας και επιβλητικής τέχνης. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Εδιμβούργου στις 2 Σεπτεμβρίου του 1972 και παραδόξως δεν είχε τεράστια επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο στις υπόλοιπες χώρες προβολής, Καναδά, Γαλλία, Η.Π.Α .
Η μπάντα συμφώνησε με την παραγωγή , το αμφιθέατρο να είναι άδειο, ώστε να γίνει πιο άρτια η ηχογράφηση και κινηματογράφηση της ταινίας. Στην πραγματικότητα το όραμα του Maben , ήταν οι Floyd και ένα κενό αμφιθέατρο, μια παράσταση για τα “φαντάσματα του παρελθόντος”, ένα “αντι-Γούντστοκ”, όπως δήλωσε και ο ίδιος. Τελικά, η αντίφαση μεταξύ της σύγχρονης για την εποχή μουσικής τεχνολογίας και της αρχαίας ιστορίας του θεάτρου της Πομπηίας, ο συνδυασμός ηλεκτρικών οργάνων και μαρμάρινων αγαλμάτων, αποτέλεσε το κύριο στοιχείο, για τη δημιουργία ενός κλασσικού έργου τέχνης.
Κείμενο: Παύλος Κελεσίδης