Οι απαγορευμένοι δίσκοι του Μίκη από το εξωτερικό

Οι απαγορευμένοι δίσκοι του Μίκη από το εξωτερικό

Με αεροπλάνα και βαπόρια, οδικώς με ώτο-στοπ, με τραίνο ή με αυτοκίνητο οι Έλληνες έβρισκαν τον τρόπο να μπάσουν στη χώρα την, απαγορευμένη από το στρατιωτικό καθεστώς, μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τυλιγμένοι σε φοιτητικά αμπέχονα, παλτά, κουβέρτες, sleeping bags ή καμουφλαρισμένοι μέσα εξώφυλλα άλλων, άσχετων LP, έφταναν στην Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας οι νέες συνθέσεις του που είχαν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό. 

 Vol.1 "Τα Λαϊκά" Στίχοι : Μάνος Ελευθερίου. 1971

Vol.2 "Romancero Gitano" Ποίηση : Federico Garcia Lorca, "Τα τραγούδια του Ανδρέα" Στίχοι : Μίκης Θεοδωράκης, "Μυθιστόρημα" Ποίηση : Γιώργος Σεφέρης. 1971

 Στη σημερινή Ελλάδα που όλες οι ελευθερίες θεωρούνται αυτονόητες- τουλάχιστον προ ελεύσεως covid- μας είναι αδιανόητο να σκεφτούμε ότι αν –φερ’ειπείν- μια παρέα που τα ψιλοέπινε σε μια ταβέρνα και τραγουδούσε «Το περιγιάλι το κρυφό» ή τους «Αθώους» του Βάρναλη κινδύνευε να περάσει, το λιγότερο, το υπόλοιπο της βραδιάς της στο Τμήμα της περιοχής. Ο χρόνος παραμονής και οι περαιτέρω επιπτώσεις ήταν ευθέως ανάλογες του ατομικού φακέλλου ενός εκάστου της παρέας, σε περίπτωση που ήταν "φακελλωμένοι" από την Ασφάλεια.

"Κατάσταση Πολιορκίας" Ποίηση : Μαρίνα (Ρένα Χατζηδάκη), Ενορχήστρωση : Γιάννης Μαρκόπουλος. Λονδίνο 1968.

Η εισαγωγή δίσκων του Θεοδωράκη από το εξωτερικό όμως ενέπιπτε και σε άλλη, σκληρότερη κατηγορία ή έστω άνοιγε το παράθυρο για να απαγγελθεί κατηγορία για παράνομη εισαγωγή αντικαθεστωτικού, απαγορευμένου υλικού στη χώρα με απρόβλεπτες και σαφώς κλιμακούμενες συνέπειες. Να μην αναφερθούμε βέβαια και στην, αυτονόητη, κατάσχεση και καταστροφή του δίσκου που με τόσο κόπο είχες φροντίσει να καμουφλάρεις και που βέβαια είχες πληρώσει ακριβά την αγορά του σε συνάλλαγμα (ούτε αυτό ήταν ελεύθερο τότε), ακριβότερα πάντως από την τιμή πώλησης των LP στην Ελλάδα.

"Τραγούδια του Αγώνα" Ποίηση Ανδρέας Κάλβος, Μάνος Ελευθερίου, Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη, Αλέκος Παναγούλης, Νότης Περγιάλης, Μίκης Θεοδωράκης. Εξώφυλλο : Αλέκος Λεβίδης. 1971.

Σε αυτούς που δεν έζησαν την χούντα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ανάμεσα σε μια σειρά ατελείωτων απαγορεύσεων, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν απαγορευμένη καθ’όλη τη διάρκεια της επταετίας. Όχι μόνο απαγορευόταν η πώληση των δίσκων αλλά και η αναμετάδοσή τους τόσο δημόσια στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση όσο και ιδιωτικά στα σπίτια μας. Να υπενθυμίσουμε-γιατί όλα μας φαίνονται ευκολάκι σήμερα- ότι ΔΕΝ κυκλοφορούσαν έξυπνα κινητά, βασικά δεν υπήρχαν καν κινητά, δεν υπήρχαν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και φυσικά, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ INTERNET. Εν ολίγοις, όλη η πληροφόρηση ήταν ελεγχόμενη από το κράτος.

"Ο Ήλιος και ο Χρόνος" και "Επιφάνεια-Αβέρωφ" με στίχους του ιδίου. Ηχογραφήθηκε σε ζωντανή συναυλία στο Παρίσι το 1970. (Ο πιο ροκ δίσκος του Μίκη κατά την άποψή μου). 

Στο διάστημα της επταετίας ο Μίκης Θεοδωράκης τόσον σαν κρατούμενος ή εκτοπισμένος στην Ελλάδα όσο και σαν εξόριστος στη Γαλλία συνέθεσε πολλά έργα που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό και που εμείς οι εν Ελλάδι φροντίζαμε να αποκτήσουμε, έστω ένα μέρος αυτών, με τους τρόπους που προαναφέραμε.

"Πνευματικό Εμβατήριο" Ποίηση : 'Αγγελος Σικελιανός. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Του Λονδίνου. Ζωντανή ηχογράφηση από το Albert Hall, Λονδίνο,1970 .

Μετά την πάροδο σχεδόν 50 ετών τα εξώφυλλα αυτών των άλμπουμ παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, την μουσική και τα πολύ γνωστά μας τραγούδια μπορούμε πλέον όποτε θελήσουμε να τα επιλέξουμε και να τα ακούσουμε στο YouTube, στο Spotify και αλλού.

"18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας" Ποίηση : Γιάννης Ρίτσος. Γαλλία 1973

Ερμηνευτές ήταν οι τραγουδιστές : Μαρία Φαραντούρη, Αντώνης Καλογιάννης, Μαρία Δημητριάδη, Πέτρος Πανδής, Αφροδίτη Μάνου, Λάκης Καραλής. Σταθεροί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του Μίκη Θεοδωράκη εκείνα τα χρόνια στις συναυλίες του ανά τον κόσμο.

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη


Εκτύπωση   Email