Πυθέας ο Μασσαλιώτης

Πυθέας ο Μασσαλιώτης

Ένα βιβλίο για τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη από τον Dr Lionel Scott.

Ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, ναυτικός, εξερευνητής, γεωγράφος και αστρονόμος, έκανε ένα ταξίδι στον άγνωστο τότε Ατλαντικό γύρω στα 325 π.Χ., φτάνοντας μέχρι την Βρετανία και την Βαλτική. Στο καινούριο αυτό βιβλίο, Pytheas of Massalia Texts, Translation, and Commentary (Routledge Classical Translations, Routledge), συγκεντρώνονται όλες οι αναφορές στο πρόσωπο του εξερευνητή και στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο Πυθέας, ένα βιβλίο που δυστυχώς έχει χαθεί.

Ο Dr Lionel Scott, φιλέλληνας και μελετητής του Ηρόδοτου, μας εξηγεί στο βιβλίο του που είναι γραμμένο στα αγγλικά, ότι οι Έλληνες της εποχής του Πυθέα δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα για την βόρειο Ευρώπη εκτός από τις συχνά φανταστικές ή υπερβολικές ιστορίες κάποιων εμπόρων. Ο Πυθέας ήταν ο πρώτος που έγραψε πληροφορίες από πρώτο χέρι αναφερόμενος σε γεγονότα για τα μέρη αυτά. Στο ταξίδι του καλύπτει την Ιβηρική χερσόνησο, την Γαλλία, την Βρετανία απ'όπου και ταξίδεψε προς βορράν τόσο ψηλά ώστε να δει και πάγους που επέπλεαν στη θάλασσα. Στη συνέχεια έφτασε στην Βαλτική και έγραψε για την μυθική Θούλη, την οποία συναντάμε στον Φάουστ του Γκαίτε. Ο Πυθέας με τις γνώσεις αστρονομίας που είχε, ενετόπισε την Θούλη στον Αρκτικό Κύκλο.

Τα δύο τρίτα των όσων γνωρίζουμε για τον Πυθέα προέρχονται από τον Πλίνιο και τον Στράβωνα. Στο βιβλίο του Dr Scott μελετώνται οι μέθοδοι εργασίας των δύο αυτών λογίων καθώς και οι κίνδυνοι μεταφοράς των γνώσεων δια μέσου των χειρογράφων. Υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι του Πυθέα που χάθηκαν οπότε το καινούριο αυτό βιβλίο προτείνει τρόπους για να ανακτήσουμε με λογικά συμπεράσματα τις πληροφορίες που λείπουν.

Τα επιτεύγματα του Πυθέα καθώς και το εύρος της εργασίας του είναι σημαντικά για τους κλασσικούς φιλολόγους και ιστορικούς. Το καινούριο βιβλίο του Dr Scott αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για φοιτητές γεωγραφίας και αστρονομίας και φωτίζει τις σχέσεις της αρχαίας Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Εκτύπωση   Email