Η Γέμισή σου Χριστέ!

Το snapshot της φάτνης, το οικογενειακό τραπέζι και η γέμισή σου, Χριστέ!

 Τα έθιμα και τα ευτράπελα του εορταστικού, οικογενειακού τραπεζιού. Η γέμιση της γαλοπούλας, η Γέννηση και το snapshot των Χριστουγέννων.

 Το τελετουργικό του οικογενειακού τραπεζιού ξεκινούσε απαρέγκλιτα με το δοξαστικό απολυτίκιο-το hit της ημέρας- "Η Γέννησή σου Χριστὲ ο Θεὸς". Εμείς, ως παιδιάμε μια ελαφριά παραλλαγή του πρώτου στίχου σε "Η γέμισή σου, Χριστέ" εκνευρίζαμε την μαμά-που είχε φτιάξει την υπέροχη γέμιση της γαλοπούλας- αλλά και τη γιαγιά και τη θεία που το θρησκευτικό τους συναίσθημα χτύπαγε κόκκινο. Οι άνδρες της οικογένειας ήταν πιο ψύχραιμοι στην αντίδρασή τους αλλά και στα της θρησκείας γενικότερα. Υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος για αυτούς, πεινασμένοι καθώς ήταν θεωρούσαν ότι κάθε παρεμβολή στο τελετουργικό του χριστουγεννιάτικου γεύματος καθυστερούσε την κάθετη εφόρμηση στις γιορτινά στολισμένες πιατέλες!

Χριστόψωμο (το σπέσιαλ ψωμί της ημέρας με μπόλικο γλυκάνισο και πλούσιο στόλισμα), ανθότυρο και ποικιλία αλλαντικών-όπου δεν έλειπε ο μυρωδάτος παστουρμάς- για ορεκτικό, κοτόσουπα αυγοκομμένη "για να στρώσει το στομάχι" αυτών που είχαν νηστεύσει, χοιρινό με σέλινο για αυτούς που δεν άντεχαν ούτε τη μυρωδιά της γαλοπούλας και φυσικά, στο επίκεντρο η πιατέλα με τη γεμιστή γαλοπούλα όπου ΟΛΟΙ, νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ομονοούσαν ότι «τέτοια γέμιση δεν υπάρχει»!  Φυσικά και υπάρχει. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γευτεί την γέμιση της γαλοπούλας, ακόμη και αυτοί που προσεκτικά απομακρύνουν τα ψιλοκομμένα συκωτάκια από μέσα της, κι αυτοί που την θέλουν χωριστά, γέμιση χωρίς γαλοπούλα δηλαδή, κι αυτοί που ακολουθώντας τις γαστριμαργικές μόδες έχουν προσθέσει μέσα ότι εξωτικό φρούτο και ξηρό καρπό κυκλοφορεί. Όμως, θαρρώ, πως όλοι μας έχουμε σαν σημείο αναφοράς τη γέμιση από το οικογενειακό τραπέζι των παιδικών τους χρόνων! 

 Χριστούγεννα όμως δεν είναι μόνο η γέμιση της γαλοπούλας, τα χρωματιστά φωτάκια και τα χιλιάδες παιχνίδια και δώρα. Σημειωτέον : η ανταλλαγή των δώρων γινόταν την Πρωτοχρονιά και όχι ανήμερα των Χριστουγέννων. Το snapshot της Γέννησης του Χριστού -όπως το έχουμε παραλάβει από την βυζαντινή αγιογραφία, τον Giotto και τους μεγάλους ζωγράφους της Αναγέννησης αλλά και από τις χάρτινες, ναΐφ φάτνες που στολίζαμε παλιά- ανακαλεί σε όλους, πιστεύοντες και μη (αν αφεθούν να αφουγκραστούν μέσα τους) μια νύχτα γαλήνης και ηρεμίας, μια νύχτα αναγέννησης του εαυτού μας και επαναξιολόγησης των αξιών μας, ένα μήνυμα ελπίδας και συνέχειας όπως φέρνει η γέννηση του Παιδιού. Του κάθε παιδιού!

 httpsi.pinimg.comoriginalsd9df39d9df39d6ee6f3cf44827ef2df7c47125.jpg

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη


Εκτύπωση   Email