Στο καμηλοπάζαρο του Birqach

Στο καμηλοπάζαρο του Birqach

Μια επίσκεψη στο μεγαλύτερο παζάρι καμήλας στην Αίγυπτο, στο Birqach, 35χλμ. από το Κάϊρο. Πραγματική εμπειρία!

Κανονικά έπρεπε να πάμε από τις 6 που ξεκινά το παζάρι αλλά και στις 8 ελπίζω ότι θα προλάβουμε. Αδειοι δρόμοι λόγω Παρασκευής, διαδρομή μιας ώρας μέσα από χωματόδρομους, υπαίθρια παζάρια, λαχανικά, ψάρια, φρούτα, αγορά γαϊδουριών, χασάπικα με τεμαχισμένες καμήλες ή και ολόκληρα σφάγια. Διασταυρωνόμαστε με φορτηγάκια φορτωμένα με 2-3 καμήλες προφανώς μόλις αγορασμένες, σημάδι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Οι καμήλες του συγκεκριμένου παζαριού έρχονται από το Σουδάν και τη Σομαλία και έχουν περπατήσει αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν μέχρι την Αίγυπτο. Το ταξίδι της μεταφοράς τους οδικώς, με τραίνα ή πλοίο διαρκεί συνολικά γύρω στις 40 μέρες. Απ’αυτό και μόνο τα ζώα που φτάνουν μέχρι εδώ είναι τα πιο εύρωστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωράφια γύρω από την είσοδο βλέπεις -και βασικά μυρίζεις- την αποφορά από τις ψόφιες καμήλες, είναι αυτές που λόγω κακής υγείας δεν άντεξαν.

Το παζάρι γίνεται κάθε Παρασκευή, είναι το μεγαλύτερο της Αιγύπτου και διακινούνται γύρω στις χίλιες καμήλες. Η τιμή τους διαμορφώνεται γύρω στις 10.000 λίρες ( 1.200 ευρώ περίπου) οι πιο φθηνές, μέση τιμή 15.000 λίρες, με εξαίρεση τη λευκή καμήλα που η τιμή της διαμορφώνεται ψηλότερα χάρη στο τρίχωμά της. Μέσος όρος ζωής τους είναι τα 15 χρόνια, συνήθως όμως τις σφάζουν γύρω στα 7. Τα ζώα, με δεμένα τα δυο πόδια για να μην μπορούν να τρέξουν, πλειοδοτούνται με πολλές φωνές τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους πωλητές. Αυτοί τα χτυπούν με στυλιάρια, όσο πιό πολύ τσαντίζεται η καμήλα τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η τιμή της! Επίσης, η θυμωμένη καμήλα δείχνει τα δόντια της και μια γερή οδοντοφυία ανεβάζει κι άλλο την τιμή της. Ο συνοδός μας προτείνει να ανέβουμε σε μια στέγη για να δούμε το θέαμα εκ του ασφαλούς αλλά εμείς προτιμούμε να περπατήσουμε προσεκτικά ανάμεσά τους. Η οργισμένη καμήλα γίνεται επικίνδυνη και μπορεί να σε δαγκώσει η απλά να σε ποδοπατήσει πάνω στα νεύρα της!

Camel market Birqach

Camel market Birqach

Αγορασμένες, φορτωμένες στο Datsun, έτοιμες για αναχώρηση.

Camel market Birqach

Δεν είναι ακριβώς το μέρος για ρομαντικούς φιλόζωους και αγνούς οικολόγους, αλλά η επίσκεψη αξίζει. Τους ελάχιστους τουρίστες που φτάνουν μέχρι εδώ από το Κάϊρο τους χαρατσώνουν κανονικά με εισιτήριο ( μόνο οι ξένοι πληρώνουν) και extra τιμή για χρήση φωτογραφικής μηχανής. Α, ο τύπος που μας συνόδευσε υποχρεωτικά μέσα στο παζάρι ( ευγενέστατος και με καλούτσικα αγγλικά) είχε και ένα καλάσνικωφ στον ώμο!

 

Στο βίντεο που αλίευσα στο youtube μαθαίνουμε ότι αυτό το παζάρι είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Αφρική και όχι μόνο στην Αίγυπτο!

Κείμενο - Φωτογραφίες : Μαριάννα Καραβασίλη

 Πρώτη δημοσίευση : www.peopleandideas.gr


Εκτύπωση   Email