Στην υγειά του καλόγηρου

Dom Pérignon - Στην υγειά του καλόγηρου

Τί σας λέει το όνομα Dom Pérignon; Σας θυμίζει τη γνωστή σαμπάνια βέβαια, και γιορτές έξαλλες σε πολυτελή πάρτυ και κοσμικά μαγαζιά ε;  Απ΄αυτά που είχαμε και στα χωριά μας. Σωστά;

Βεβαίως, έτσι είναι. Αλλά από πού προέρχεται το όνομα του πολυτελούς αυτού αφρώδους οίνου ξέρετε; Και ποιά είναι η ιστορία του;

Dom Pierre Pérignon ήταν το όνομα ενός Γάλλου Βενεδικτίνου καλόγηρου. Για τον οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κυκλοφορεί ο μύθος ότι το 1693 εφηύρε τον διάσημο αφρώδη οίνο, την σαμπάνια. Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως αλλιώς και πρόκειται απλά για έναν μύθο.

Αμπελώνες υπήρχαν στην περιοχή της Καμπανίας στην Γαλλία, από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η Καμπανία ήταν ήδη μια σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή όταν ο  Dom Pérignon πήγε στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων, τον Άγιο Πέτρο του Hautvillers το 1668. Όπου και ανέλαβε την θέση του υπεύθυνου στο κελάρι (που δεν μου ακούγεται και πολύ “καλογερική” εργασία, αλλά τέλος πάντων…). Υπό την επιστασία του Περινιόν όμως το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη άνθιση και διπλασίασε την έκταση των αμπελώνων του. Όπως επίσης ο Περινιόν, ανέπτυξε μια τεχνική με την οποία παρήγαγε ένα επιτυχημένο λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια, κάτι που οι αμπελουργοί προσπαθούσαν να επιτύχουν εδώ και χρόνια. Κι αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της σύγχρονης σαμπάνιας, ίσως και το μεγαλύτερο.  

Dom Perignon champagne (Photo by @Unsplash @ DaYsO.)

Ο αφρώδης οίνος υπήρχε σίγουρα πριν από την άφιξη του Dom Pérignon στο σκηνικό, αν και καμμία σχέση δεν είχε με την σημερινή σαμπάνια. Και μάλιστα ο Dom Pérignon πέρασε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βγάλει τις φυσαλίδες από το  αφρώδες κρασί του, κυρίως για να μετριάσει τις επιπτώσεις  της αναζύμωσης, ένα σημαντικό πρόβλημα για τους οινοποιούς της εποχής.

Έτσι λοιπόν θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι ο Dom Pérignon έβαλε τα θεμέλια για την παρασκευή της σαμπάνιας και ως εκ τούτου η ανθρωπότης, αλλά και κάθε ευγενής πότης πρέπει να του χρωστούν μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Όταν ο Pérignon πέθανε το 1715, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού, θάφτηκε σε ένα τμήμα του νεκροταφείου του αββαείου που παραδοσιακά προοριζόταν μόνο για ηγουμένους.

Αν ποτέ σας φέρει ο δρόμος σ’αυτά τα μέρη της Γαλλίας και θελήσετε να “προσκυνήσετε” τον Ντομ Πιέρ, τον μοναχό που χάρισε στον άνθρωπο αυτό το θείο δώρο, θα βρείτε το μπρούτζινο άγαλμά του στην είσοδο της έδρας της Moët & Chandon στο Épernay. Αν και σαν να έχω μιάν εντύπωση ότι μάλλον η Moët & Chandon πρέπει να έρθουν να προσκυνήσουν εδώ, στα μέρη τα δικά μας όπου η Moët ρέει άφθονη…

Κείμενο: Marlykon

 

 

 


Εκτύπωση   Email