Ο χειμώνας είναι η εποχή της μηλόπιτας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο «σπιτίσια» μυρωδιά όταν ψήνεται στον φούρνο, πιο λαχταριστή γεύση όταν κόβεις το πρώτο κομμάτι και το απολαμβάνεις αργά αργά με τσάι ή καφέ ένα κρύο απόγευμα. Αρκεί να βρεις τη σωστή συνταγή που να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ ζύμης και γέμισης, η ζύμη να μοσχοβολάει βούτυρο και να είναι όσο πρέπει τραγανή, το μήλο να είναι ακόμα «ζωντανό», τα μυρωδικά να «ακούγονται» μεν, διακριτικά δε.
Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Μαριέλα, που είναι Ολλανδέζα και οι Ολλανδοί έχουν παράδοση σ’ αυτού του τύπου τα γλυκά. Εκτός από Ολλανδέζα, η Μαριέλα είναι η ψυχή της παρέας, η προσωποποίηση της χαράς της ζωής, μια κινούμενη κωμωδία. Ξέρει να κάνει αστεία σε τρεις γλώσσες (ολλανδικά, αγγλικά και ελληνικά ), το γέλιο της υπερκαλύπτει τα γέλια όλων των άλλων, ενώ χωρίς να αγγίζει ποτέ τα όρια του χυδαίου, είναι εξόχως αθυρόστομη. Στις συγκεντρώσεις στο σπίτι της, απ’ όπου πάντα φεύγουμε με καινούριο συκώτι, πάντα προσφέρει μηλόπιτα, ενώ μηλόπιτα φέρνει πάντα και σαν δώρο – που εννοείται πως είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
Υλικά
⇒ Για τη ζύμη
1 πακέτο βούτυρο 250 γρ.
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό
500 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
⇒ Για τη γέμιση
2 κιλά μήλα Granny Smith
4 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές κονιάκ
Κανέλα
4 κουταλιές σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο σταδιακά, ενώ ζυμώνουμε με τα χέρια. (Αν έχουμε μίξερ με γάντζο, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί, αφού έχουμε τεμαχίσει το βούτυρο, και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη μαλακή ζύμη).
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» μισή ώρα.
Απλώνουμε τα δύο τρίτα της ζύμης σ’ ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και βάζουμε μία στρώση πάνω από τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές ζάχαρη και κανέλα και ρίχνουμε και 2 κουταλιές κονιάκ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες, πρώτα τις μουσκεύουμε.
Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνω λωρίδες και τις βάζω πάνω από τη γέμιση σταυρωτά. Αλείβω με λίγο αυγό. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 1 ώρα και 15 λεπτά.
Κείμενο: Όλγα Λαζοπούλου