Οι δυο εκδοχές δημιουργίας της πρώτης χριστουγεννιάτικης κάρτας. True story!
Η εικονιζόμενη χριστουγεννιάτικη κάρτα είναι γενικά αποδεκτή ως η πρώτη ευχετήρια κάρτα που δημιουργήθηκε με θέμα τα Χριστούγεννα. Και, όπως κάθε πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά , έχει μια μικρή ιστορία πίσω από την δημιουργία της. Για την ακρίβεια, έχει έναν εμπνευστή της ιδέας και δυο εκδοχές της έμπνευσής του.
Το 1843, ο σερ Henry Cole, Διευθυντής του Μουσείου Victoria and Albert στο Λονδίνο, αντελήφθη ότι η συγγραφή και αποστολή ευχετήριων επιστολών στον μεγάλο κύκλο των συγγενών και φίλων του, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο του. Ζήτησε λοιπόν, από τον ζωγράφο John Calcott Horsley να του φτιάξει την εικόνα μιας ευτυχισμένης οικογένειας τριών γενεών γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τη λεζάντα «Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά» όπου αυτός δεν θα είχε παρά να συμπληρώσει το όνομα του αποδέκτη της κάρτας και να την υπογράψει! Ο ζωγράφος δημιούργησε μια λιθογραφία που τυπώθηκε σε σκληρό χαρτόνι μικρών διαστάσεων σε σκούρα σέπια. Οι μονόχρωμες στοίχισαν στον σερ Henry Cole 5 πένες η μιά, ενώ οι επιχρωματισμένες 6 πένες.
Κατ’άλλη εκδοχή, ο ίδιος πάντα σερ, θέλησε να βρει ένα τρόπο ώστε να ευαισθητοποιήσει τα φιλάνθρωπα αισθήματα των φίλων του απέναντι στην δεινή κατάσταση των φτωχών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και παράλληλα να στείλει τις ευχές του. Εξ ου και στην κάρτα που ζήτησε να του φτιάξει ο φίλος ζωγράφος η εορτάζουσα οικογένεια πλαισιώνεται από δυο μικρότερες εικόνες που δείχνουν ανθρώπους να βοηθούν τους φτωχούς και ανήμπορους, όπως προστάζει το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Αργότερα, μια έκδοση 1.000 καρτών τυπώθηκε και πωλήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό προς ένα σελλίνι η μία. Από αυτές τις κάρτες υπάρχουν δώδεκα σήμερα σε ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής που ο σερ είχε στείλει στη γιαγιά του. Η υλοποίηση λοιπόν της ιδέας του σερ Henry Cole απετέλεσε την αρχή της ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων καρτών αλλά και την απαρχή μιας κερδοφόρας επιχείρησης για πολλούς κατασκευαστές χαρτικών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Μια αγαπημένη σε όλους μας συνήθεια ακόμη και στην σημερινή εποχή και την ύφεση που έχει υποστεί λόγω της χρήσεως του τηλεφώνου και ιδίως των sms και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη