Ένας «σκαραβαίος» στο Μεξικό

Ένας «σκαραβαίος» στο Μεξικό

Ένα έργο λαϊκής τέχνης αποτελεί η διακόσμηση αυτού του αυτοκινήτου. Το 2010 το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι Φίλοι του Μουσείου μαζί με τις διοικήσεις των νομών Jalisco και Nayarit στο Μεξικό, ξεκίνησαν ένα σχέδιο που θα αναδείκνυε τις καλλιτεχνικές ικανότητες των ιθαγενών Huichol.

Οκτώ καλλιτέχνες Huichol αφιέρωσαν άπειρες ώρες για να μεταφέρουν τις πολύχρωμες, ιδιαίτερες εμπνεύσεις τους πάνω στην επιφάνεια ενός παλιού Φολκσβάγκεν που τους χρησίμευσε σαν καμβάς. Για τις λεπτομέρειες του εργοχείρου αυτού, χρειάστηκαν γύρω στα 90 κιλά γυάλινες χάντρες (πάνω από δύο εκατομμύρια τεμάχια) και πολλά άλλα υλικά που κάλυψαν τα καθίσματα, το τιμόνι και άλλα τμήματα του αυτοκινήτου. Οι καλλιτέχνες αφιέρωσαν 9 χιλιάδες ώρες για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γκουανταλαχάρα και στη συνέχεια σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η σταθερή του βάση είναι το Μουσείο λαϊκής τέχνης της Πόλης του Μεξικού.

Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Για τους Huichol μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό λήμμα της Βικιπαίδειας

 

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas 2011

Πηγή Φωτογραφίας: https://journal.classiccars.com/2020/11/16/volkswagen-beetle-decorated-with-2-million-beads-links-mexicos-past-and-present/

 


Εκτύπωση   Email