Bonifacius: Η παραμυθένια γέφυρα της αγάπης στη Μπρυζ

Bonifacius: Η παραμυθένια γέφυρα της αγάπης στη Μπρυζ

Ελεύθερος χρόνος

H Μπρυζ είναι έρωτας! Μεγάλος έρωτας! Μια μεσαιωνική πολιτεία του Βελγίου, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, που δυσκολεύεσαι να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν είναι αποκύημα της πιο παραμυθένιας φαντασίας σου. Ένα ονειρικό σκηνικό ανέγγιχτων στο χρόνο, υπέροχων μεσαιωνικών κτιρίων και επιβλητικών εκκλησιών, γύρω από λίμνες  με κατάλευκους κύκνους και κανάλια με γραφικά γεφυράκια, εντυπωσιακών πλατειών, λιθόστρωτων στενών με άμαξες, καταπράσινων πάρκων, ιστορικών πύργων και ανεμόμυλων…

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges-Derek Winterburn

Aπό τα κύρια συσταστικά της ακαταμάχητης γοητείας που ασκεί η Μπρυζ στους τυχερούς επισκέπτες της είναι χωρίς αμφιβολία, τα κανάλια και οι γέφυρές της. Η πόλη αναπτύσσεται γύρω από τον ποταμό Reie, που την αγκαλιάζει μέσα από πολυάριθμα μικρά και μεγάλα κανάλια, τα οποία ενώνονται με 49 γέφυρες, δημιουργώντας αμέτρητα σημεία μαγευτικής θέας.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Τripadvisor

Μάλιστα το ίδιο το όνομα της Μπρυζ (Brugge στα Ολλανδικά, Bruges στα Αγγλικά και Γαλλικά) προέρχεται πιθανότητα από την παλαιά ολλανδική λέξη για τη γέφυρα, brugga (ή bridge στα Αγγλικά), προσδιορίζοντας ουσιαστικά την ταυτότητα της πόλης.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges

Υπάρχει μια ξεχωριστή, μαγευτική γωνιά, λίγο απόμερη και προστατευμένη από το κέντρο της πόλης, που μας έκλεψε την καρδιά! Ένα μικρό πέτρινο γεφυράκι, σε ένα στενό κανάλι που περιβάλλεται από μεσαιωνικά κτίρια, σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, στη σκιά της Εκκλησίας της Παναγίας...

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges,Jan Darthet

Είναι η γέφυρα Bonifacius που φέρει το όνομα του St Bonifacius, Aποστόλου των Γερμανών. Μια γωνιά έντονα αντιπροσωπευτική της ομορφιάς της πόλης, όπου ο σφυγμός της όμως, φαίνεται να χτυπά λίγο πιο ήρεμα.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges

Ο απόλυτος ρομαντισμός που αποπνέει αυτό το παραμυθένιο σκηνικό, έχει προσδώσει στη γέφυρα Bonifacius και το τίτλο της "Γέφυρας της αγάπης" (Bridge of Love), που φαίνεται να τον κερδίζει από την "ανταγωνίστριά της", επίσης πανέμορφη, γέφυρα της λίμνης Minnewater. Βοηθάει κι ένας μύθος που την ακολουθεί ότι θα παντρευτείς τον πρώτο άνθρωπο που θα δεις μόλις διασχίσεις τη γέφυρα Bonifacius…  σε κάθε περίπτωση, όλοι αγαπάμε τα παραμύθια!

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Flickrsit Bruges

H γέφυρα αναφέρεται και ως "Παλαιά Γέφυρα" (Old Bridge)… παραπλανώντας μας όμως, καθώς στην πραγματικότητα χτίστηκε μόλις το 1910, αποτελώντας μία από τις νεότερες γέφυρες στη Μπρυζ. Είναι όμως τόσο όμορφα εναρμονισμένη με τα κτίρια παλαιότερων αιώνων που την περιβάλλουν, που δε θα διαμαρτυρηθούμε!

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges

Η γειτονιά αυτή, κυρίως τις πρωινές ώρες, παίρνει το μερίδιό της από τους πολυάριθμους ημερήσιους επισκέπτες του κέντρου της Μπρυζ, ενώ και τα καραβάκια που κάνουν το γύρο των καναλιών της πόλης, δεν παραλείπουν να περάσουν από το γεφυράκι.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Flickr

Με κάποιο τρόπο όμως, το μέρος αυτό συνήθως παραμένει σχετικά ήσυχο και μυσταγωγικό, κάτω και από τη σκέπη της Εκκλησίας της Παναγίας.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Τripadvisor

Έτσι γαλήνια και ρομαντική τη ζήσαμε κι εμείς… ήταν το καταφύγιό μας μετά από τις πολύωρες περιηγήσεις μας στο εκπληκτικό ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι αισθήσεις μας εδώ ταξίδευαν στο χρόνο… αντικρύζαμε ένα αυθεντικό, μεσαιωνικό πέτρινο τοπίο σε ένα ειδυλλιακό πράσινο περιβάλλον που μαγνήτιζε το βλέμμα, ακούγοντας τα κελαηδίσματα των πουλιών και το ελαφρύ λίκνισμα των νερών από το γλίστριμα των κύκνων στο κανάλι, αγγίζαμε ιστορία αιώνων, με τη μεσαιωνική αύρα να πλανάται στην ατμόσφαιρα… ήμασταν σε έναν παράδεισο!!!

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Commons Wikimedia.org Visit Bruges

Η γέφυρα Bonifacius, κατασκευάστηκε από πέτρα και τούβλα και από τη μία πλευρά της στηρίζεται σε ένα πετρόκτιστο σπιτάκι, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής κατά το Μεσαίωνα, με μια βαρκούλα χαραγμένη στην πρόσοψή του. Μας δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να απολαύσουμε το γραφικό τοπίο της και καθιστοί, στον ενσωματωμένο πέτρινο πάγκο της.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Τripadvisor

Με φόντο το γεφυράκι και τα γύρω σπίτια, σίγουρα θα συναντήσετε μερικούς από τους περίπου 250 κύκνους της πόλης να κολυμπούν και σε αυτό το κανάλι. Πέραν από την ομορφιά που προσδίδουν στο τοπίο, οι λευκοί κύκνοι της Μπρυζ είναι προστατευόμενο είδος από τον 15ο αι., συμβολίζοντας την ευημερία και το γόητρό της.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Valentina΄s Destinations

Η γέφυρα περιβάλλεται από όμορφα κτίσματα με κεκλιμένες σκεπές που κυριολεκτικά κρέμονται προς το κανάλι, τα οποία κατασκευάστηκαν κυρίως με πέτρα και ξύλο κατά τον 15ο και 16ο αι., με τις προσόψεις τους να καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά του καναλιού. Τα σπιτάκια με τα τετράγωνα παράθυρα λειτουργούν σήμερα ως ξενώνες, με τους φιλοξενούμενούς τους να απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες, διαμένοντας σε ένα αυθεντικό περιβάλλον, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει αιώνες πριν.

Επισημαίνεται ότι ο μεσαιωνικός χαρακτήρας του ιστορικού κέντρου της Μπρυζ κατάφερε να διασωθεί ατόφιος λόγω της παρακμής  που αντιμετώπισε η πόλη από τα τέλη του 15ου αι., καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για δημόσιες υποδομές, όπως η κατασκευή μεγάλων δρόμων και οι κάτοικοι λόγω φτώχειας, αναγκάστηκαν να συντηρήσουν τα υπάρχοντα σπίτια τους και όχι να χτίσουν καινούργια, πιο μοντέρνα!

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Paolo Batirossipadvisor

Όπως είναι αναμενόμενο, το γεφυράκι είναι πολύ δημοφιλές στα ζευγάρια, που απολαμβάνουν εκεί στιγμές χαλάρωσης στο σαγηνευτικό περιβάλλον του, όπου ο ρομαντισμός περισσεύει. Είναι και από τα πιο φωτογενή σημεία της πόλης, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν πολλές ψηφιακές εικόνες, που όμως, μόνο εν μέρει μπορούν να αποτυπώσουν την ομορφιά που βλέπουν τα μάτια και θυμάται η καρδιά.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Rouli Balopoulouadvisor

Συστάδες ψηλά κλαδεμένων δένδρων ομορφαίνουν ανεπιτήδευτα το περιβάλλον…

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Τripadvisor

Όλος ο περίβολος της γέφυρας είναι ιδιαίτερα φροντισμένος, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, με όμορφα δένδρα, φυτά και λουλούδια ενώ ακριβώς πίσω του δεσπόζει η μεγαλοπρεπής  Εκκλησία της Παναγίας (Church of our Lady).

Εκκλησία της Παναγίας, Bruges-Photo by ViaMichelinvisor

Ο εντυπωσιακού μεγέθους και αισθητικής Καθολικός Ναός που συντροφεύει αρμονικά τη γέφυρα, χτίστηκε σταδιακά από τον 13ο αι. έως τον 15ο αι. μ.Χ. και είναι γοτθικού ρυθμού, με κυρίως μπαρόκ στοιχεία στο εσωτερικό του.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges

Ο πύργος του καμπαναριού του ύψους 115,6 μέτρων, σκίζει τον ουρανό της πόλης υψηλότερα από κάθε άλλο κτίσμα της, ενώ αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο τούβλινο κωδονοστάσιο στον κόσμο.

Εκκλησία της Παναγίας, Bruges-Photo by iStock_Vadim Nefedovo by Visit Bruges

Στο εσωτερικό του ναού, βρίσκονται διάφορα έργα τέχνης, ενώ ξεχωρίζουν οι περίτεχνοι τάφοι του 16ου αι. του Δούκα της Βουργουνδίας Καρόλου του Ισχυρού (Charles the Bold) και της κόρης του Δούκισσας Μαρίας (Mary of Burgundy). 

Εκκλησία της Παναγίας, Bruges-Photo by Travel Addicts

Όμως το αριστούργημα της Εκκλησίας, που αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης των επισκεπτών της είναι το υπέροχο λευκό μαρμάρινο άγαλμα  της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (Madonna and Child) που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος το 1504 και αποτελεί το μοναδικό γλυπτό του που βρέθηκε εκτός Ιταλίας, όσο ήταν εν ζωή.

Εκκλησία της Παναγίας -Photo by Tired Road Warrior – WordPress.com

Δίπλα στην εκκλησία, συναντάμε το υπέροχο γοτθικό κτίριο του μουσείου Gruuthuse (Gruuthusemuseum), που μέσα από 600 εκθέματα, παρουσιάζει τη σπουδαία ιστορία της Μπρυζ από το 13ο έως το 19ο αι.

Gruuthusemuseum-Photo by Portfolio onroerend erfgoed

Αποχωρώντας από τη γέφυρα, από την απένταντι πλευρά της εκκλησίας, μας περιμένει άλλη μία έκπληξη!  H αυλή Arents (Arents Courtyard) αποτελεί ουσιαστικά έναν υπαίθριο χώρο τέχνης. Εδώ συναντάμε τέσσερα μοντέρνα μπρούτζινα αγάλματα που φιλοτεχνήθηκαν από τον Βέλγο γλύπτη Rik Poot από το 1981 έως το 1987. Τα γλυπτά αναπαριστούν τους Τέσσερεις  Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης (Four Horsemen of the Apocalypse), που αναφέρονται στο Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ιππεύουν τέσσερα άλογα, λευκό, κόκκινο, μαύρο και πράσινο, που συμβολίζουν την κατάκτηση, τον πόλεμο, το λιμό και τον θάνατο, αντίστοιχα, προαναγγέλοντας την Τελική Κρίση.

Γέφυρα BoniArents Courtyard, Bruges-Photo by Visit Bruges

Η θέση αυτού του μικρού κήπου με τα πρωτότυπα γλυπτά, μας δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε και να αποτυπώσουμε μερικές ακόμα εκπληκτικές εικόνες της γέφυρας, της εκκλησίας και του μουσείου στην απέναντι όχθη του καναλιού.

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by Visit Bruges

Από το παρκάκι περνούν και οι άμαξες με τα αλογάκια, που σαν από άλλη εποχή, οδηγούν τους επισκέπτες στην ανακάλυψη των συναρπαστικών σημείων της παλαιάς πόλης. Στην άκρη του πάρκου, οριοθετώντας και την έξοδο από αυτή την  ξεχωριστή γωνιά της Μπρυζ, βρίσκεται το λευκό κτίριο του Μουσείου τέχνης Arents (Arents House Museum).

Μουσείου τέχνης Arents, Bruges- Photo by Visit Bruges

Το γοητευτικό και ειδυλλιακό περιβάλλον της γέφυρας Bonifacius την ημέρα, δίνει τη θέση του σε ένα διακριτικά φωτισμένο, έντονα μυστηριακό και εκστατικό τοπίο τη νύχτα... που όμως παραμένει το ίδιο ελκυστικό και ερωτεύσιμο!

Γέφυρα Bonifacius, Bruges-Photo by BE & T Abroadhoto by Τripadvisor

Κείμενο: Ρούλη Μπαλοπούλου

Εκτύπωση