Οι πορσελάνινες κούκλες της βασίλισσας ‘Ολγας

Οι πορσελάνινες κούκλες της βασίλισσας

 Εθνικές ενδυμασίες, ιδιωτικές συλλογές και η κιβωτός του Λυκείου των Ελληνίδων.

Oi koukles tis vasilissas Olgas created by ideostrovilos

Αν υποθέσουμε ότι στέλνει κάποιος στη σημερινή εποχή 42 κούκλες σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και ζητά από τις τοπικές αρχές να τις ντύσουν με τις ενδυμασίες της περιοχής τους. Το πιο πιθανό είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πανομοιότυπο για όλες τις περιοχές της χώρας. Τζην για όλους, φούτερ και t-shirts, κολάν και ρόμπες από τη λαϊκή, άντε και κάνα βραδινό φουστάνι της συμφοράς. Οι τοπικές ενδυμασίες έχουν από καιρό εξοβελιστεί από την καθημερινή ζωή μας και έχουν την τιμητική τους μόνο στις εθνικές επετείους, στις παρελάσεις και στις σχολικές εορτές.

Oi koukles tis vasilissas Olgas created by ideostrovilos

Όταν η βασίλισσα 'Ολγα είχε την έμπνευση να στείλει στους τοπικούς άρχοντες από ένα ζευγάρι κούκλες, το εγχείρημα είχε νόημα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το 1912 λοιπόν, η βασίλισσα έφερε από το Λονδίνο 42 πορσελάνινες κούκλες, γερμανικής κατασκευής,  τις οποίες και απέστειλε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με την παράκληση να ντυθούν με τη φορεσιά του τόπου τους, καθημερινή ή νυφιάτικη.

 Η ιδέα βεβαίως δεν ήταν πρωτότυπη, οι κούκλες με τοπικές ενδυμασίες ήταν πολύ της μόδας στην Ευρώπη εκείνο τον καιρό. Μια μόδα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και που εκτός από την-αυτονόητη- χαρά που πρoσέφερε στα παιδιά παρείχε, σε μικρούς και μεγάλους,  και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο ντυσίματος των διαφόρων λαών. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια εποχή που μόνο τα σκίτσα των διαφόρων ταξιδιωτών κάλυπταν το οπτικό μέρος των ταξιδιωτικών πληροφοριών.

Oi koukles tis vasilissas Olgas created by ideostrovilos

Η ιστορία  της συλλογής είναι γνωστή, περιήλθε στην κατοχή του Λυκείου των Ελληνίδων το 1914 μετά από δωρεά της βασίλισσας. Από τις αρχικές κούκλες σώζονται μόνο 23 τις οποίες, άριστα συντηρημένες, μπορούμε να δούμε στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας στο Λύκειο αλλά και διαδικτυακά εδώ.

Αν δεν σας αρέσει να σερφάρετε ή αν προτιμάτε την στέρεη μορφή της έντυπης έκδοσης μπορείτε να παρατηρήσετε με την ησυχία σας όλες τις λεπτομέρειες των ενδυμασιών στο μικρό, κουκλίστικο όπως και το θέμα του άλλωστε, λεύκωμα “Οι κούκλες της βασίλισσας Ολγας”, μια έκδοση του Λυκείου των Ελληνίδων που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της προέδρου του Ελένης Αθ.Τσαλδάρη.

Oi koukles tis vasilissas Olgas created by ideostrovilos

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

Πρώτη δημοσίευση, Απρίλιος 2014 στο www.peopleandideas.gr 

 

 

 

Εκτύπωση   Email