Ο αναγεννησιακός τροχός των βιβλίων

Ο αναγεννησιακός τροχός των βιβλίων

Ανθρώπων έργα

Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν το e-book της Αναγέννησης!

Οι περισσότεροι από εμάς, μέσω των υπολογιστών μας ή ακόμα και των «έξυπνων» κινητών μας, έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα βιβλία από όσα θα μπορούσαμε να διαβάσουμε όλη μας τη ζωή. Αυτό σίγουρα δεν θα συνέβαινε, ας πούμε, στον Μεσαίωνα, όταν τα βιβλία - υποθέτοντας ότι ανήκατε στην ελίτ που γνώριζε κατ’αρχήν να διαβάζει- ήταν σπάνια και πολύτιμα αντικείμενα. Στη διάρκεια της Αναγέννησης η κατάσταση βελτιώθηκε, τόσο οι εγγράμματοι όσο και τα βιβλία αυξήθηκαν, η πρόσβαση όμως στα συγγράμματα παρέμενε σχεδόν αποκλειστικά προνόμιο των σπουδαστών. Για τις ανάγκες της μελέτης αυτών των τελευταίων ο Ιταλός στρατιωτικός μηχανικός Agostino Ramelli σχεδίασε τον τροχό των βιβλίων, μια περίπλοκη μηχανική κατασκευή που επιτρέπει στον χρήστη να γυρίζει από το ένα βιβλίο στο άλλο σε σχετικά γρήγορη διαδοχή.

bookwheel designed by Agostino Ramelli

Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από τον Ramelli το 1588, που όμως δεν προχώρησε ποτέ στην κατασκευή του. Ο τροχός του βιβλίου έχει προσελκύσει εκ νέου την προσοχή στον 21ο αιώνα.

"Το 2018, μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ ξεκίνησε να κατασκευάζει δύο τέτοιους τροχούς" γράφει η Claire Voon του Atlas Obscura. Αρχικά μελέτησαν ενδελεχώς  το σχέδιο του ιταλού μηχανικού και στη συνέχεια προμηθεύτηκαν τα ανάλογα υλικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδιαστή, όπως ευρωπαϊκή οξιά και  λευκή βελανιδιά.

 

Το διαβάσαμε εδώ : http://www.openculture.com

 

Εκτύπωση