‘Ηταν μια φορά κι έναν καιρό μια γυναίκα, όχι και τόσο ωραία, ούτε και τόσο νέα, κόρη μουσικού, παντρεμένη με μουσικό και γραμματέας ενός άλλου μουσικού. Και μετά, και μετά;
Κάποια στιγμή, μετά από αρκετά χρόνια ενός, κατά το μάλλον, συμβατικού γάμου και την απόκτηση δυο παιδιών, ερωτεύεται τον κατά 24 χρόνια μεγαλύτερό της στενό φίλο του πατέρα της. Ο έρωτας είναι δυνατός και αμοιβαίος, έτσι μετά από επτά χρόνια σχέσης η εν λόγω γυναίκα παίρνει τα 4 κορίτσια της (είχε στο μεταξύ αποκτήσει άλλα δυο παιδιά-καρπούς του έρωτά της) και εγκαταλείπει οριστικά τη συζυγική στέγη. Ο νόμιμος σύζυγος αναγκάζεται πλέον να αποδεχθεί την πικρή αλήθεια.
Παντρεύεται τον αγαπημένο της, κατορθώνει να αποκαταστήσει τις σχέσεις και τις ισορροπίες μεταξύ των θιγμένων μερών και διάγουν όλοι οι προαναφερόμενοι αγαστά ένα βίο ευτυχή. Τετριμμένο σενάριο τηλεοπτικής σειράς; ‘Όχι, αληθινή ιστορία!
Ελάτε τώρα να βάλουμε ονόματα και χρονολογίες σ’ αυτήν την ιστορία :
Η εποχή είναι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ο τόπος η Γερμανία.
Cosima Wagner
Η νεαρά κυρία λέγεται Κοζίμα, γεννήθηκε το 1837 και είναι η μεγαλύτερη κόρη του διάσημου Ούγγρου συνθέτη και πιανίστα Φραντς Λιστ, ο οποίος πικράθηκε πολύ από το ειδύλλιο της κόρης του με τον στενό του φίλο, στον οποίο έτρεφε βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό. 'Ενα ειδύλλιο που ξεκίνησε το 1863 κατά τη διάρκεια του πρώτου γάμου της κόρης του.
Franz Liszt
Ο πρώτος σύζυγος είναι ο Hans von Bülow, από τους καλύτερους μαθητές του Λίστ, διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας και συνεργάτης του Βάγκνερ. Μάλιστα ήταν ο διευθυντής ορχήστρας στην πρώτη παρουσίαση της όπερας του Βάγκνερ Τριστάνος & Ιζόλδη το 1865 στο Μόναχο. Παντρεύτηκε την Κοζίμα το 1857.
Ο ιδιοφυής μουσουργός Ρίχαρντ Βάγκνερ, που στο μεγαλείο της μουσικής του υποκλινόμαστε, γεννήθηκε το 1813 και είναι ο κατά 24 χρόνια μεγαλύτερος της Κοζίμα Λιστ-Φον Μπίλοφ-Βάγκνερ δεύτερος σύζυγος. Παντρεύτηκαν τελικώς το 1870. Απέκτησαν συνολικά δυο κορίτσια και ένα αγόρι τον Σίγκμουντ και έζησαν μαζί έως τον θάνατο του Βάγκνερ το 1883.
Richard Wagner Cosima Wagner
Νομίζω ότι η έκφραση «συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών» ταιριάζει απόλυτα εδώ!
Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη