Σκέψεις για το φαγητό, όπως τις διατύπωσε σ’ένα βιβλίο του ο Γάλλος ειδικός της γαστρονομίας Jean Anthelme Brillat-Savarin (Σαβαρέν)
Ο Jean Anthelme Brillat-Savarin (Σαβαρέν) που έδωσε το όνομά του σε ένα γλυκό, γεννήθηκε στη Γαλλία το 1755. Υπήρξε δικηγόρος, πολιτικός αλλά και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας. Πολύ μορφωμένος, γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, μουσική και τραγούδι σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ είχε ασχοληθεί εκτός από τη νομική, και με την χημεία και την ιατρική. Κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, η αντίθεσή του προς την τρομοκρατία του Ροβεσπιέρου, τον έκανε να φοβηθεί για την ζωή του και να καταφύγει αρχικά στην Ελβετία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1797, έχοντας βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλής, επέστρεψε στην πατρίδα του, την Γαλλία, όπου πέθανε το 1826 από πνευμονία. Είναι θαμμένος στο κοιμητήριο Père-Lachaise του Παρισιού.
Από το βιβλίο του Η φυσιολογία της γεύσης, ξεχωρίζουμε μερικά αποφθέγματα σχετικά με το φαγητό αλλά και το savoir vivre στο τραπέζι:
-Το σύμπαν δεν θα ήταν τίποτα χωρίς ζωή και κάθε ζωή πρέπει να τραφεί.
-Τα ζώα γεμίζουν την κοιλιά τους, ο άνθρωπος τρώει. Μόνον ο άνθρωπος που έχει μυαλό, ξέρει πώς να φάει σωστά.
-Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τον τρόπο που τρέφονται.
-Πες μου τι είδους φαγητό τρως και θα σου πω τι άνθρωπος είσαι.
-Ο Πλάστης όταν αναγκάζει τον άνθρωπο να τρώει, τον καλεί να το κάνει ανάλογα με την όρεξή του και τον ανταμείβει με την ευχαρίστηση.
-Η νοστιμιά κάθε φαγητού στηρίζεται στην κρίση μας. Βάσει αυτής προτιμάμε πράγματα που μας είναι ευχάριστα έναντι άλλων που δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.
-Η ευχαρίστηση στο τραπέζι ανήκει σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις συνθήκες ζωής, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Αναμιγνύεται με όλες τις άλλες ηδονές και μένει τελευταία να μας παρηγορεί για την αποχώρησή τους.
-Το τραπέζι είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο δεν πάσχει κανείς από ανία, στην διάρκεια της πρώτης ώρας.
-Η ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου προσφέρει μεγαλύτερη ευτυχία στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός καινούριου πλανήτη.
-Τα άτομα που πάσχουν από δυσπεψία και τα άτομα που μεθάνε, αγνοούν εντελώς τις πραγματικές αξίες του φαγητού και του ποτού.
-Η σειρά στα φαγητά ξεκινάει από το πιο βαρύ και πηγαίνει στο πιο ελαφρύ.
-Η σειρά στα ποτά ξεκινάει από το πιο ήπιο και πηγαίνει στο πιο αφρώδες και αρωματικό.
-Είναι βλασφημία να πούμε ότι δεν αλλάζουμε ποτό. Η γλώσσα νοιώθει κορεσμό, και μετά το τρίτο ποτήρι παθαίνει κάτι σαν αναισθησία.
-Οι μάγειρες μαθαίνουν την τέχνη τους, αλλά όποιος ξέρει να ψήνει, είναι γεννημένος μ’αυτό το χάρισμα.
-Το πιο απαραίτητο προτέρημα των καλών μαγείρων είναι η ακρίβεια. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους καλεσμένους.
-Το να περιμένεις αρκετά έναν καλεσμένο που έχει καθυστερήσει δείχνει έλλειψη σεβασμού προς όσους είναι στην ώρα τους.
-Όσοι προσκαλούν φίλους χωρίς να δίνουν σημασία στην ποιότητα του γεύματος που ετοιμάζουν για εκείνους, δεν είναι άξιοι να έχουν φίλους.
-Η οικοδέσποινα πρέπει να είναι πάντα βέβαιη για την εξαιρετική ποιότητα του καφέ. Ο οικοδεσπότης να είναι βέβαιος ότι τα λικέρ είναι πρώτης ποιότητος.
-Όταν προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου, αναλαμβάνεις την ευτυχία του για όσο βρίσκεται κάτω απ’τη στέγη σου.