Αν είχε σεβαστεί το όνειρό της

Αν είχε σεβαστεί το όνειρό της

Πολλὰ γὰρ ἔπαθον σήμερον κατὄναρ διαὐτόν

Αν ο Πιλάτος είχε ακούσει την γυναίκα του, αν είχε σεβαστεί το όνειρό της, αν δεν είχε ρωτήσει τα πλήθη ποιόν ήθελαν να ελευθερώσει, αν είχε πάρει την πρωτοβουλία ν’αφήσει ελεύθερο τον Χριστό όπως εξ άλλου ήθελε εξ αρχής να κάνει, η ιστορία όλου του κόσμου θα είχε γραφτεί διαφορετικά. Όμως η ιστορία όλου του κόσμου δεν εξηρτάτο από τον Ρωμαίο Επίτροπο της Ιουδαίας, αλλά από τον Θεό.

Δεν θα υπήρχε Ανάσταση χωρίς την Σταύρωση και δεν θα υπήρχε Σταύρωση χωρίς τον Πόντιο Πιλάτο. Γι'αυτό τον παράδοξο λόγο αλλά και για το γεγονός ότι σύμφωνα με μία παράδοση, μετά την δίκη του Χριστού ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, τιμάται ως Άγιος από τους Κόπτες της Αιγύπτου. Επίσης και η Ορθοδοξία έχει ανακηρύξει Αγία την σύζυγό του Κλαυδία, την λεγόμενη Αγία Πρόκλα, η οποία προσπάθησε να σώσει τον Χριστό. Πολλά δεν είναι γνωστά για εκείνην, αλλά θεωρείται ότι έγινε Χριστιανή μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Τον Πόντιο Πιλάτο μέχρι σήμερα τον αναφέρουμε στο Πιστεύω, το Σύμβολον της Πίστεως (Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου) και στην φράση "νίπτω τας χείρας μου" με την οποία δήλωσε στους Ιουδαίους ότι δεν ευθύνεται για το αθώο αίμα του Χριστού που θα χυνόταν κατά την Σταύρωσή Του.  Κατά μία παράδοση ο Πιλάτος αυτοκτόνησε από τύψεις ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή αποκεφαλίσθηκε επί Νέρωνος.

Στον πίνακα της φωτογραφίας με τίτλο Ecce homo (Ίδε ο άνθρωπος) απεικονίζεται η γυναίκα του Πιλάτου να φεύγει θλιμμένη από την σκηνή

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

http://www.litoseizani.com


Εκτύπωση   Email